Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

mutfak hiyerarşisi

Executive Chef (Birinci Şef)

Mutfaktaki tüm görev akışını oluşturan ve denetleyen kişidir. Menünün planlanması, mutfak düzeni, mevsimsel değişikliklerin yapılması, personel seçimi, gıda ve ekipman satınalma süreçlerinin takibi, üretimin denetlenmesi ve hatta üretim esnasında bizzat hizmet vermek gibi çok önemli görevlere sahiptir. Aboyeur denilen, siparişlerin şeflere anons edilmesi işini de çoğunlukla executive chef üstlenir.

mutfak hiyerarşisi

Sous Chef (İkinci Şef)

Adından da anlaşılacağı gibi birinci şefin asistanıdır. Executive şefe günlük işleyiş ile ilgili rapor verir. Yine executive şefin görevlerinin büyük bir kısmını üstlenerek mutfaktaki ikinci yetkili kişi olarak öne çıkar. Servis esnasında aksayan durumları tespit edip sorunları gidermek; mutfak ekipmanlarının arıza vs gibi durumları ile ilgilenmek ve bunlara çözüm bulmak, altında çalışanların yönetimle ya da birinci şef ile iletişimi sağlamak sous chef’in görev alanına girer.  

Mutfak Personeli

Restoranların özelliklerine ve menülerinin temalarına göre mutfakta da çeşitli kısımlar bulunur. Kısım şefi, kısım aşçısı, soğuk meze şefi, ocakçı, aşçı yardımcısı gibi bazı görevler vardır. Aşçı yardımcısı genellikle hazırlık aşamasında çalışır. Sebzeleri üretim için hazırlamak, soymak, doğramak, rendelemek; önceden hazırlanmış sos ve çorbaların kullanım öncesi sorunsuz olduğundan emin olmak gibi kritik görevlere sahiptir. 

mutfak hiyerarşisi

Pasta Şefi

Mutfağın tatlı ve pasta üretiminden sorumlu olan şeftir. Bazen ekmek ve hamur işi konusunda da destek verdiği olur. Kendine bağlı personel ile birebir ilgilenir. Aslında bir nevi, tatlı bölümünün birinci şefi gibidir. Yeni reçeteler oluşturmak, gelen yorumları dikkate alarak eski tarifler üzerinde geliştirme çalışmaları yapmak ve bu departmana ait malzeme satınalma işlerini organize etmekle yükümlüdür. 

En başta da söylediğimiz gibi misafirleri tarafından takdir gören bir restoran mutfağında tüm çalışanlar uyum içinde olmalıdır. Birbirine saygı duyan, birbirini motive eden ve destekleyen mutfak personellerinden oluşan bir ekip işletmeyi zirveye taşıyabilir. Şefler için mutfak düzenleme sanatı çok önemli bir konu olduğundan iyi bir işbirliğinden bahsedebilmek için elbette ki mutfak ve servis bölümlerinin de koordineli çalışmasının şart olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Home
Products
Recipes
Chef Inspiration
Menu