Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Profesyonel Mutfak Düzenleme Önerileri
 

1. Malzemeleri Doğru Şekilde Gruplara Ayır

En çok kullandığın malzemeler hemen elinin altında olmalı. Böylece onları kolayca alıp kullanabilirsin. En çok kullandığın malzemeler göz hizanda olanlardır. O kullanmayı çok sevdiğin baharatı, üst rafın arka tarafına kaldırmayı dene istersen. Bir süre sonra yemeklere koymayacağından, hatta orada olduğunu bile unutacağından eminiz.

Ayrıca her malzeme belirli bir grubun üyesidir. Örneğin; baharatlar birlikte kullanılır ya da sirke ve soya sosu yan yana durur. Aynı şekilde bakliyatlar bir grupta, unları bir grupta toplamak gibi her malzemeyi aynı özellikteki arkadaşlarıyla bir arada tutarsan hangisinin nerede olduğunu hatırlaman çok ama çok daha kolay olur.

 

2. Şeffaflığın Gücünü Kullan

Mutfak kurallarından biri de ‘gördüğünü bilirsin, bildiğini ise kullanırsın.’ İyi bir şekilde mutfak düzenlemek bu yüzden çok önemli. Tüm malzemeleri net olarak görebildiğinden emin olmalısın. Bunu sağlamak için de şeffaf saklama gereçleri kullanmalısın. Örneğin; dolaba kaldırdığın ürünleri şeffaf kaplara koymak akıllıca bir çözümdür.

Hatta bunun için aldığın ürünlerin şeffaf kaplarını geri dönüştürüp kullanabilirsin. Böylece elinde sürekli yenileyebileceğin şekilde aynı boyuttaki kaptan olur. Aynı boyda olmaları neden mi önemli? Bu sayede onları güvenli bir şekilde üst üste dizebilir ve dengeli bir şekilde devrilmeden kalmalarını sağlayabilirsin. Ayrıca aynı kapları kullanmak daha düzenli bir görüntü de sağlar. Kim çalıştığı mutfağın güzel görünmesini istemez ki?

 

3. Etiketleme Makineni Hazırla

Kimi malzemeler yemeklerin olmazsa olmazıdır. Sıkça ve büyük miktarlarda kullanılırlar. Peki bu temel malzemeleri nasıl saklamalısın? Un, şeker, bulgur, pirinç ve kuru fasulye gibi temel malzemeler için büyük kapaklı kaplar önerilir.

Ayrıca malzemeler büyük miktarlarda alındığı için bozulmalarını önlemenin tek bir yolu var o da etiketlemek. Profesyonel bir mutfakta, her öge özenle tarihlenir ve etiketlenir. Bu yöntemle hangi ürün mutfağa ne zaman girdi, hangisi yavaştan son günlerine yaklaşıyor, neyi kullanmak, neyi kullanmamak lazım? Bu gibi soruların cevaplarını ürünlerin tarihine bakarak anlayabilirsin.

4. İlk Gelen İlk Gider Kuralını Unutma

İlk gelen ilk gider her mutfağın en önemli kuralıdır. Bu sadece bir düzen sorunu değil, aynı zamanda hijyen için de bir vazgeçilmezdir. Önce gelen ürünü önce kullanırsın. Böylece ürünler bozulmadan, israf olmadan ve düzenli şekilde tüketilir. Bunu doğru uygulayabilmek için eski tarihli ürünleri raflarda ön tarafa dizmen gerekiyor. Hangi ürünün eski olduğunu nereden mi bileceksin? Tabii ki daha önce kullandığın etiketlerden yararlanacaksın. Mutfak düzenleme tüyoları içerisinde her adımın ayrı bir önemi olduğunu eminiz ki şimdi daha iyi anladın.

5. Favori Malzemelerine Ayrıcalık Tanı

Her şefin pişirmekten keyif aldığı belirli yemekler bulunur. Çoğu zaman bu yemekler spesiyaline dönüşür. Farkında bile olmadan bu yemeklerde kullandığı malzemeler, onun gizli silahı olur. Bu yüzden ne tarz yemek yapmayı seviyorsan mutfakta önceliği o türe uygun malzemelere vermek akıllıca olabilir. Mesela Asya yemeklerine düşkünsen soya sosunu, chili biberlerini ya da limon otunu yakınında tutman daha mantıklı olur. Hazırladığın yemekler farklı tarzlarda da olsa bir fırsatını bulup istediğin tatları tabaklara bir ucundan ekleyeceksin biliyoruz.

Her ülkeye özel bir bölüm hazırla: Bu, her mutfak için geçerli olmayabilir. Ancak farklı ülkelerden tatların aynı menüde buluştuğu bir mutfaktaysan malzemeleri mutfak türlerine göre ayırmak büyük kolaylık sağlar. Örneğin; Hint, Asya ya da Meksika mutfağı için hazırladığın yemeklerin malzemeleri, kendi içlerinde gruplar halinde olursa gelen siparişe göre kendini kolayca ayarlayabilirsin.

 

6. Her Malzemenin Kendi Rafı Olsun

Pişirimde kullandığın araç ve gereci, kullanım şekline göre raflara ayırmak son derece makul bir yaklaşım. Tüm kullandığın kap kacak için belirli bir düzenin ve sıralaman olsun ve hepsi her yıkamadan sonra belirlenen yere kaldırılsın. Bu yaklaşım yiyecekler için de geçerli. Konserveler için bir bölüm, makarnalar için bir bölüm, tahıllar için bir başka bölüm gibi ayrımlar yapabilirsin. Raflara göre ayırmak en pratik çözümlerden biridir.

Mutfak düzenlemenin püf noktaları içinde raflarla ilgili bir başka bilgi de onların nasıl olması gerektiği. Mutfak rafları hiçbir zaman çok geniş olmamalı. Eğer raflar dar olursa ürünler tek sıra halinde dizilir, böylece hangisinin nerede olduğu nettir. Derin ve karışık raflar yerine daha geniş alana yayılmış dar raf sıraları hazırlamak işini kolaylaştırır.

Knorr Sebzeli Çeşni 750 g

Knorr Sebzeli Çeşni ile yemekleriniz dört mevsim aynı kalite ve lezzette. Knorr Sebzeli Çeşni 750 g UFS güvencesiyle satın almak için hemen tıklayın!

Daha Fazlasını Görüntüle
30 178
₺29,64 Ürün Fiyatı

Mutfak Düzenleme Gereçleri

Mutfağında malzemeleri, erişimi kolay bir şekilde sıralamak için mutfak düzenleme gereçleri ve yardımcı elemanlara ihtiyaç duyacaksın. Nasıl düzenleme yapman gerektiğini biliyor olabilirsin ama doğru araçlar olmadan bunu başarman mümkün değil. Her mutfak gereçleri satan mağazada bulabileceğin ve düzenleme konusunda sana büyük faydası olacak temel mutfak düzenleme gereçleri şunlar;

Cam Kavanozlar

Açık kutuları ve yarı boş torbaları unut. Makarna, pilav, yulaf ezmesi ve diğer tahıllar gibi kuru malzemeleri cam kavanozlara koyarak sağlıklı ve temiz, ayrıca son derece şık bir şekilde saklayabilirsin. Üzerlerini kara tahta boyasıyla boyayıp tebeşirle içeriklerini belirleyebilir ya da etiketler yapıştırabilirsin. Böylece neyin ne olduğunu bilirsin. Unutma, doğru organize edilmiş kilerin, gereksiz tedariği önler ve tasarruf etmene yardımcı olur!

Tel Sepetler

Son günlerin gözdesi tel sepetler sadece popüler değil, aynı zamanda pratik saklayıcılardır. İçlerinde ne olduğunu net bir şekilde görebilirsin. Böylece ihtiyacın olan tek bir malzemeyi bulmak için dakikalarca uğraşıp tüm rafı kurcalamana gerek kalmaz.

Konserve Sepetleri

Konserveleri saklaması kolay görünebilir ama ne kadarını devrilmeden üst üste dizebilirsin ki? Kullandığın konserveleri raflarda saklamanın en basit yolu onları bir konserve sepetine koymaktır. Konserve sepetleri, genişliği konserve kutusu kadar ama boyu uzun, şeffaf ya da yarı şeffaf sert plastikten raf şeklinde kutulardır. Yan yana dizilerek raflarda farklı türdeki konserveleri düzgün ve kazasız bir şekilde depolamanı sağlar.

Kancalar

Profesyonel mutfakta tek bir kapla çalışılmaz. Aynı anda ocakta tencereler, tavalar ve sos kapları bulunur. Birçok kevgir, kepse ve karıştırma kaşığı kullanılır. İşte ocakta kullanılan tüm bu pişiriciler ve yardımcı malzemelere yer bulmak zor olabilir. Profesyonel mutfaklarda bu malzemeler uygun şekilde askılara asılarak kullanılır. Bu, yerden tasarruf sağlarken daha hızlı çalışmaya da yardımcı olur.

Raflı Kapı Arkası Askılıklar

Bu, kileri küçük olan tüm mutfaklar için harika bir hiledir. Kiler kapısının arkasını kullanarak daha fazla alan ekleyebilirsin. Rafların yapısına göre birçok farklı malzeme depolamada kullanılabilir. Baharat gibi küçük eşyaları saklamak istersen iç kısmına ince tel raflar asabilirsin.