Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

risotto

Risotto’da Hangi Pirinç Kullanılır?  

Risotto hangi pirinç kullanılır sorusu, menüsüne bu yemeği eklemek isteyen şefler için en kritik sorudur. Hazırlayacağın bu özel tabak için ideal element carnaroli pirinci olmalıdır. Diri kalabilen dolgun yapısı ve ince uzun formu sayesinde bu ürünle en iyi risottoyu yapabilirsin. Bazı şefler arborio pirincini yani diğer adıyla basmati pirinci de kullanır. Misafirlerinin damak tadına göre risotto pirinç çeşitleri içinden seçimini yapabilirsin.   

Doğru pirinci bulduktan sonra dikkat etmen gereken ikinci kriter pişirme süresidir. Risottoyu gereğinden uzun süre ocakta tutarsan o kremamsı zengin dokusunu saniyeler içinde kaybedebilirsin. Doğru yöntemi bulana kadar her 30 saniyede bir karıştırmak ve tadım yapmak gerekir. Bu arada eğer risotto pirinci yıkanır mı diye merak ediyorsan, cevabımız çok net bir hayır! Tıpkı sushi tabaklarında olduğu gibi risotto da yapışkan kıvamını korumak zorundadır. Bu nedenle eğer pirinci yıkarsan içeriğindeki nişastayı kaybedeceğinden sonuç beklediğin gibi olmaz şefim. Unutma; risotto 20-25 dakika gibi bir sürede ideal yapısına ulaşır. 

risotto

Risotto Yapımında Sıkça Yapılan 3 Hata

Özen ve önem göstermezsen son derece kötü sonuçlar alabileceğin bir yemek olan risottoyu iyi yapabilmek bazı püf noktalara dikkat etmelisin. Doğru elementleri seçer, zamanlamayı iyi ayarlar ve biraz da dikkatli olursan misafirlerini etkilememek için hiçbir engelin kalmaz! Peki, risotto yapımında sıkça tekrarlanan 3 hata hangisi? Birlikte bakalım… 

  1. Pirincin orta ateşte pişerken suyunu tek seferde eklememelisin. Bu klasik yöntemle yaptığımız pilavlar için geçerli olsa da risotto yaparken ocağın başında ayrılmamalı ve et/tavuk ya da sebze suyunu azar azar ilave etmelisin. 
  2. İtalyan mutfağı denince aklına zeytinyağı gelmiş olabilir ama söz konusu risotto ise zeytinyağı kullanmak ciddi bir hata olacaktır. O müthiş kremamsı dokuyu ve parlaklığı sadece tereyağı yardımıyla oluşturabilirsin. 
  3. Bazı şeflerin risottoyu şarapla lezzetlendirdiğini görebilirsin. Ancak bu, mükemmel risotto tadını bir parça acı hale getirebilir. Dikkat etmekte fayda var! Lezzetli deniz mahsüllü risotto reçetesine göz atmanı tavsiye ederiz şefim. 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.