Örneğin midye, neredeyse her mevsim bulunsa da en bol olduğu zamanın ocak ayı olduğunu şefler iyi bilir. O zaman haydi şefim gel, tazecik midyelerle, nefis ve bol soslu bir ziyafet yapmadan önce midye pişirmenin püf noktalarına bakalım!
Midye Hazırlamanın ve Yapmanın Püf Noktaları
Her gıdayı pişirmek için püf noktaları var. Ancak özellikle deniz canlılarını pişirirken bu püf noktalarına daha fazla dikkat etmek gerek. Midye de pişirmeden önce püf noktalarına hâkim olmayı gerektiren deniz canlılarından. İşte şeflere yakışır midye hazırlama ve pişirme püf noktaları!
- Midye satın alırken aldığın midyelerin nereden toplandığını sormalısın. Kayalara yapışık olarak bulunan midyeler, denizin içindekileri kendisine çeker. Fabrika ya da pis su atıklarının civarından toplanan midyeler sağlıklı değildir.
- Midyeler canlı oldukları için, pişirmeden hemen öncesine dek onları suda bekletmelisin. Böylece hem ölmezler hem de içlerindeki kum suya da geçer ve temizlenir.
- Deniz canlıları ölür ölmez bir bakteri salgılar ve bu bakteri insanlar için zehirlidir. O yüzden midyelerin canlı olduğunu kontrol etmek için kabuklarını kontrol et. Eğer kabukları tam olarak kapalıysa canlıdırlar. Eğer aralıksa ve hafifçe dokunduğunda kapanıyorsa yine canlıdır ancak sertçe bastırdığında bile kapanmıyorsa o midye ölmüştür ve kullanılmaz.
- Midyeleri haşlarsan ve haşladığında kabuğu açılmazsa, o zaman da ölmüş demektir ve yenmez.
- Midyeleri suda bekletip kumunu aldıktan sonra bıyık denilen uzantılarını da kopararak temizle.
- Midyenin içi çıkarmak için, sivri uçlu, küt ve kısa bir istiridye bıçağıyla, kabukların bağlantı noktasındaki kası nazikçe kes ve kabukları ayır. İçindeki eti yine bıçağın ucuyla, ete zarar vermeden nazikçe kabuktan ayırarak çıkar.
Tüm püf noktalarını dikkate alıp bir de yapılışına kendi yorumunu eklersen tam sana yakışır bir tarif çıkarabilirsin şefim! Ellerinin lezzetini yansıttığın midyeleri mideye indireceklere şimdiden afiyet olsun!