Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Mantar Yıkanmalı mı?

Mantar Yıkanmalı mı?

Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur. Ayrıca suyla bir kez temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak imkânsız. Yani kuruması için bekletsen bile maalesef bu söz konusu değil. Bu durumda diyebiliriz ki, temizlenmesi için mantarı yıkarsan tam tersi bir şekilde aslında kirlenmesini sağlamış olursun şefim.

Ayrıca içine su çekmiş olan mantar çok daha geç pişer ve tadı da ne yazık ki lezzetsiz olur. Bazı mantar çeşitlerinin yıkandığını bazılarının ise yıkanmadığını da duymuş olabilirsin. Özellikle kültür mantarının yıkandığını söyleyenler ve kültür mantarı nasıl yıkanmalı diye soranlar olabilir ancak mantarın suyla temas etmemesi gerektiği kuralı tüm mantar çeşitleri için geçerli. Peki bu durumda mantarı nasıl temizleyeceksin, şimdi ona bakalım. 

Mantar Nasıl Temizlenir? 

Mantar Nasıl Temizlenir?

Mantarları yıkamadan temizlemenin kolay yolları var. İşte onlardan birkaçı: 

  • Mantarları aldıktan sonra varsa mantar temizleme fırçalarından yardım alabilirsin. Yoksa da sert bir fırça yardımı ile mantarların üstünde yer alan toprak ve kir kalıntılarını teker teker temizleyebilirsin. 

  • Mantarları temizlemek için eski ve temiz bir diş fırçasından da destek alabilirsin.

  • Eğer mantarların çok kirliyse, silmekle fırçalamakla temizlenmez diye düşünüyorsan, limon suyu ve suyu bir kapta karıştırabilirsin. Hazırladığın bu karışıma mantarları hızlıca sokup çıkarabilir ve sonrasında tekrar biz bezle ovalayarak kurulayabilirsin. 

  • Temiz bir kağıt havlu ya da temiz bir mutfak bezi yardımı ile yine mantarları teker teker silerek temizleyebilirsin. 

Eğer mantarları bu şekilde temizlemek seni yeterince temiz olduklarına ikna etmezse ne yapacaksın? O zaman sana tavsiye edebileceğimiz yöntem mantarları soymak. 

Mantar Nasıl Soyulur?

Mantar Nasıl Soyulur?

Mantarları tek tek temizlemek yerine soymak istersen:

  • Mantarları almalı ve teker teker saplarını koparmalısın. 

  • Şapka kısmında yer alan siyah alandan başlayarak üstünde yer kabuk kısmını zar gibi soyun. 

  • Saplarını da aynı şekilde soyduktan sonra doğrayarak ya da bütün bırakarak kullanabilirsin. 

  • Mantarları teker teker soyduktan sonra hafif nemli veya kuru bir bezle teker teker silebilirsin. 

  • Ancak bezin ıslak değil hafif nemli olmasına özen göstermelisin. Aksi takdirde tüm suyu yine içine çekecektir. 

Mantar Nasıl Doğranır?

Mantar Nasıl Doğranır?

Mantarların doğrama şekli kullanacağın yere göre ve mantarın çeşidine göre farklılık gösterebilir.

  • Makarna, pizza ya da mantar sote yaparken, mantarların şapka kısmını küp küp ya da yarım ay şeklinde doğrayabilirsin. Sap kısmını da ince ince doğrayabilirsin. 

  • Eğer çorba yapıyorsan, küp küp ya da uzun uzun doğrayabilirsin. 

  • Zeytinyağlı bir yemek yapıyorsan mantarları jülyen şeklinde doğramak en lezzetli sonucu almanı sağlayacaktır. 

  • Fırında kaşarlı mantar yapmak istersen, mantarların sap kısmını ayırırsın, şapka kısmını bir çanak gibi fırın kabına yerleştirir ve ortasına kaşar doldurursun. 

  • Eğer istiridye mantarı gibi farklı formda bir mantar kullanıyorsan jülyen doğramak en iyi sonucu almanı sağlayacaktır. 

Mantar Nasıl Kararmaz? 

Mantar çok lezzetli fakat oldukça da hassas bir malzeme. O yüzden nasıl temizlenmesi ve doğranmasını gerektiğini detaylıca görmüş oldun şefim. Şimdi sıra geldi mantarları hazırlarken nasıl kararmadan tutabileceğine. 

  • Mantarların kararmasını engellemek için yapabileceğin ilk yöntem, mantarları doğradıktan sonra bir an önce pişirmektir. Böylece kararmalarına fırsat kalmadan pişirmiş olursun. 

  • Eğer bir süre bekletmen gerekiyorsa bu sürede kararmalarını engellemek için limonlu ve unlu suda en fazla 5 dakika bekletebilirsin. 

  • Pişirirken birkaç damla limon suyu eklemek kararmış olan mantarların rengini biraz da olsa açmana yardımcı olabilir. 

  • Mantarları pişirmeden önce 15 dakika kadar haşlayabilirsin ve sonrasında hemen soğuk suya sokarak şoklayabilirsin. 

  • Mantarları kısık ateşte pişirirsen hızlıca kararır. O yüzden mantarları yüksek ateşte pişirmelisin.

  • Alüminyum tava ya da tencere kullanmak mantarın kararmasına yol açar. Teflon, döküm, seramik ya da çelik tencere kullanmalısın. Böylece mantarların kararmasını engellemiş olursun. 

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu