Kalamar temizlenmesi ve hazırlanması ustalık isteyen bir deniz ürünü. Ancak ızgarası, tavası, yanında servis edebileceğin enfes tarator sosu ve sayısız farklı reçete alternatifiyle kalamarın, harcadığın emeğe değeceğinden de hiç şüphen olmasın şefim. Dilersen, mutfakta daha pratik ve hızlı şekilde çalışmana yardımcı olmak için “Kalamar nasıl temizlenir?” sorusunu birlikte yanıtlayalım. İşte, kalamar temizlerken ihtiyacın olabilecek tüm ipuçları…
Kalamar Nasıl Ayıklanır?
- Kalamar temizleme işlemini kolayca yapmak için öncelikle kalamarın yüzgeçlerini çekerek ya da keserek gövde bölümünden ayırmalısın şefim.
- Daha sonra kalamarın baş kısmını tutarak çekmeli, bu sayede bacaklarının da gövde, diğer adıyla tüp kısmından ayrılmasını sağlamalısın.
- Kalamarın başını dikkatlice tutup çektiğinde iç organlar da bu bölüme bağlı halde çıkacak. Ancak tüpün içi henüz tamamen temizlenmiş olmayacak.
- Ayıklama işleminin son aşamasında ise kalamarın gövde yüzeyinde bulunan zar formundaki deriyi soymalısın şefim. Bunu doğrudan deriyi çekerek yapabilir ya da bıçağını nazikçe gövdeye sürterek tüm deri parçalarını temizleyebilirsin.
Kalamar Nasıl Temizlenir?
Ayıklama aşamasının sonuna geldiğinde artık önünde derisinden tamamen ayrılmış, beyaz bir gövde parçası var demektir şefim. Tıpkı gövde gibi yüzgeçleri, yani kanatları da derisinden arındırarak reçetende kullanabileceğin kısımlara dahil edebilirsin. Kalamarın baş kısmına ve bacaklarına uygulaman gereken işlemlerden az sonra söz edeceğiz. Ancak öncelikle gövde kısmını temizleme işlemini bitirelim.
Gövde Temizleme İşlemi
- Eğer gövdeyi keserek yassı bir parça halinde kullanmayı düşünüyorsan yapman gereken tek şey, yüzeye bir bıçakla kesik atmak ve parçayı temizlemek. Ancak kalamar tava ya da dolma yapmayı planlıyorsan gövdenin tüp şeklinde kalması işini kolaylaştırır. Bu formu korumak için gövdenin ucunu iki parmağınla sıkarak içeride kalan organları dışarı doğru itebilir ya da gövdeyi doğrudan ters yüz ederek tüm yüzeyi temizleyebilirsin.
- Kalamarın gövde bölümünde plastiği andıran ince ve uzun bir omurga bulunur. Temizleme aşamasında parmağınla yoklayarak omurganın sert kısmını bulabilir ve çekerek bu parçayı çıkarabilirsin.
- Son aşamada da gövdenin tamamen temizlendiğinden emin olmak için tüpü yıkaman yeterli.
Baş Kısmı Ayıklama
Gelelim, baş kısmını ayıklamaya... Baş bölümünün bittiği ve iç organların başladığı kısmı keserek kullanmayacağın parçalar arasına ayırmalısın. Kalamarın gaga bölümü bacakların tam ortasında bulunur. Bu parçayı elinle nazikçe tutarak çıkarabilirsin.
Daha sonra baş kısmını da dikkatlice kesmelisin, çünkü kalamarın mürekkep kesesi bu bölümde yer alır. Kesim işlemi sırasında keseyi patlatırsan kesme tahtana ve bıçağına mürekkep bulaşabilir. Ancak bunda endişelenecek hiçbir şey yok. Hatta elde ettiğin mürekkep ile siyah risotto ya da makarna da yapabilirsin. Derisinden ayrılmış olduğu sürece, kalamarın bacaklarını temizlemek için uygulaman gereken ekstra bir işlem yok. Eğer kalamarın eti yeterince yumuşak değilse bir süreliğine marine edebilir, böylelikle ağızda dağılan yumuşacık bir kıvam elde edebilirsin.
Bundan sonrası tamamen senin ustalığına ve tecrübene kalmış şefim. Temizlediğin kalamarlarla harika tabaklar hazırlayabilirsin. İmza bir tabak oluşturmak için biraz ilhama ihtiyacın varsa taze yeşil kuşkonmaz ve sakız kabağı eşliğinde ızgara kalamar reçetesi senin tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Bu reçeteyi en kısa sürede deneyebilir, maharetini konuşturarak tarife farklı yorumlar katabilirsin.