Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Çilek Saklama Yöntemleri

çilek nasıl saklanır

Profesyonel mutfaklarda çok daha hızlı malzeme sirkülasyonu olsa da malzemelerin miktarları da oldukça fazla olarak alınır. Bu sebeple taze malzemeleri alındığı andaki tazeliğinde tutabilmek, onları fire vermeden ve bozulmadan saklayabilmek oldukça önemlidir. Çilek de oldukça hızlı bozulabilen bir meyve olduğu için şimdi taze çilek nasıl saklanır, nelere dikkat etmek gerekir, çilek saklama yöntemleri nelerdir sırayla bakalım.

Çilek Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Çilek narin bir meyve olduğu için satın alındıktan sonra en fazla iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde rengini ve formunu kaybetmeye başlar ve kokusu da değişir. Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır. Çilek servis edilmeden ya da kullanılmadan önce yıkanmalı ve sapları da o zaman koparılmalıdır. Eğer çileğin ömrünü biraz daha uzatmak istersen oda ısısındaki elma sirkesi eklenmiş suda bir süre beklettikten sonra çilekleri çıkarmalı tek tek kuruladıktan sonra buzdolabına almalısın. Bu yöntem sayesinde çileğin ömrüne ortalama 2 gün daha ekleyebilirsin.

Çilek Dondurucuda Nasıl Saklanır?

çilek nasıl saklanır

Çilekleri dondurucuda saklamak, onları çok daha uzun süre bozulmadan tüketilebilecek şekilde korumanı sağlar. Çileği bu şekilde buzlukta saklayarak yaklaşık bir sene boyunca kullanabilirsin. Çilek buzlukta nasıl saklanır diye bakmamız gerekirse diğer meyve ya da sebzeler gibi yıkayıp poşetleyip buzluğa atılamayacağını söylemek gerek. Çilekler önce bol suyla yıkanmalı, sularının tamamen süzülmesi ve kendi kendilerine kurumaları beklenmelidir. Eğer acelen varsa çilekleri tek tek kurulayabilirsin. Sonrasında çilekler birbirine değmeyecek şekilde büyük tepsilere serilmeli ve önce bu şekilde dondurulmalıdır. Bu şekilde dondurulduktan sonra buzdolabı poşetlerine alınan çilekler, buzlukta bir sene kadar saklanabilir ve ilk günkü tazeliğine en yakın halini koruyabilir.

Donmuş Çilek Nasıl Kullanılır?

çilek nasıl saklanır

Dondurulmuş çilek, parfe ya da dondurma gibi soğuk reçetelerde kullanılacaksa çözünmelerini beklemeye gerek yoktur. Ancak başka reçetelerde kullanılacaksa, örneğin çilekli komposto, reçel, marmelat, pasta ya da bir tatlı hazırlanacaksa bu durumda çileğin çözdürülmesi gerekir. Çilek dondurucudan çıkarılınca direk oda ısısına alınmamalıdır. Bu durumda hızlıca eriyerek formunu kaybedebilir, çünkü oldukça yumuşak bir meyvedir. Çileği buzluktan çıkardıktan sonra önce bir gece kadar buzdolabında bekletebilir, sonrasında oda sıcaklığına alabilirsin.

Çilek son derece narin, nefis ve çok yönlü bir meyvedir. Onunla deneyebileceğin yeni reçeteler ve hazırlayabileceğin tatlı menüleri, tamamen senin yaratıcılığına kalmış şefim. Tatlı menünde yer alacak çilekli şarlot pasta ya da vanilla cheesecake hem göz doldurur hem de damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Çileği, semizotu ya da roka gibi yeşilliklerle buluşturabilir, sıradışı salatalara imza atabilirsin. Bu güzel meyveyi uygun şekilde sakladığında uzun süre kullanabilir ve tariflerinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsin şefim. Ellerine sağlık.