Hamur işlerinden ana yemeklere uzanan gastronomik zenginliğiyle bilinen, şarap ve şampanyaları ile tüm dünyada tanınan Fransa, tatlı konusunda da oldukça iddialı. Sen de tatlı menüsünde Fransız rüzgarları essin istiyorsan önce Fransız tatlı kültürüne sonra da senin için hazırladığım çikolatalı mousse tarifine bir göz at!
Silip Süpürmelik Tatlar: Fransız Tatlıları
Fransızcada “tatlı”, “masayı silmek” anlamındaki “desservir” kelimesinden geliyor. Yalnızca bu bile Fransız tatlılarının neden bu kadar lezzetli olduğunu göstermiyor mu? Şaka bir yana, Fransız tatlılarının tabaktan silip süpürülecek kadar lezzetli bir kıvama gelmesi için uzunca bir yol katedildi. Fransızların tatlı yapma sanatında ustalaştığı zamanlarda takvimler 17. ve 18. yüzyılları gösteriyor ve Fransa dünyanın ilk ünlü şefi olarak kabul edilen Marie-Antonin Carême’in memleketi olmanın gururunu yaşıyordu.
Rengarenk makaronlar, üstü çıtır leziz bir créme brûlée ya da mis kokulu tarte tatin hazırladığında ortaya çıkan görüntünün seni ne kadar tatmin ettiğini biliyorum. Bunun sebebi, tipik olarak krema, sos ve meyve temelli olan lezzetli Fransız tatlılarının yapımlarının genellikle oldukça meşakkatli olması. Tabii, sonuçta ortaya çıkan lezzetler onca uğraşa değiyor! Tüm dünyanın bayıldığı Fransız tatlılarından biri de çikolatalı mousse. Üstelik bu tatlıyı hazırlamak yalnızca 10 dakikanı alacak!
Menüne Yakışır Bir Mus Tarifi
Evet, Fransız tatlılarının çoğunu yapmak için zaman lazım. Mus tatlısı da onlardan biri. Ancak minimalizmin giderek hayatımızın her alanına yerleşmesiyle hem zamandan hem de malzemeden tasarruf etmek her zamankinden daha önemli. Bu yüzden mus yapımı aşamalarını 10 dakikaya indirip az eforla yoğun tat elde edebileceğin bir tarif hazırladım.
Malzemeler:
- 200 ml. krema
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı kakao
- 80 gr. çikolata
Yapımı:
Çikolata hariç tüm malzemeleri karıştırıp orta ateşte karıştırarak pişir. Bu arada kremayı eklerken ağzını bir makas yardımıyla kesip içini silikon bir spatulayla tamamen boşalttığından emin ol. Dilersen tatlı ve tuzlunun efsane dansı için pişirirken karışıma bir tutam tuz da ekleyebilirsin. Ayrıca karışımının tamamen homojen hale geldiğine emin olduğunda ateşi biraz daha harlayabilirsin. Hazırladığın ganaş kenarlardan kaynamaya başladığında ocaktan almayı unutma. Daha sonra içine bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırdığın çikolatayı ekleyip hiç karıştırmadan kendi kendine erimesini bekle. Eridikten sonra karıştırabilir, hatta bu aşamada içine biraz vanilya ya da portakal rendesi ekleyebilirsin.
10 dakika doldu, şimdi ganaşın dinlenmek için hazır! Streçle güzelce sardıktan sonra 2 saat buzdolabında bekletmelisin. Daha sonra çıkarıp bir el mikseriyle güzelce çırp. Çırparken 10-15 saniyede bir durup kenarlara taşan karışımı ortaya toparla ki eşit çırptığından emin ol. İşte yapımı pratik çikolatalı mousse hazır! Dilersen mousse’a kavrulmuş badem ya da fındık, kek, kurabiye gibi malzemeler ekleyerek kıvamının güzelliğini daha da artıracak kendine has bir dokunuş yapabilirsin. Zaten yaratıcılık senin işin!
Mus nedir, nasıl yapılır gibi soruların yanıtı sende. Ancak bu konuda profesyonellere yakışır bir yardım almak istersen Carte D’or mus ürünlerinin pratikliğini deneyimleyebilirsin. Dakikalar içinde hazırlayabileceğin vanilyalı, çilekli ya da kakaolu muslar arasından seçim senin! Üstelik hangi aromayı seçersen seç, Carte D’or muslarını dilersen kaşıklanabilir tatlılarda, dilersen de rengarenk pastalara krema olarak kullanabilirsin!