Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Misafirlerine farklı lezzetler sunmak; tatlı, aperitif, meze ve ana yemek seçeneklerini peynirler eşliğinde geliştirmek mi istiyorsun? O halde Fransız peynir çeşitleri arasında keyifli bir yolculuğa çıkmaya ne dersin şefim?

En Ünlü Fransız Peynirleri

Fransız peynirlerinin yalnızca devlet tarafından tescillenmiş olanlarının sayısı bile bini aşkın. Haliyle bu özel lezzetlerin her birini tek tek sıralamamız mümkün değil. Ancak bazı peynirler yalnızca Fransız mutfağında değil, global gastronomi kültüründe oldukça önemli bir yere sahip. Hazırsan en ünlü Fransız peynirlerini daha yakından tanımaya başlayalım. 

Brie

Fransa’nın aynı isimli kasabasında üretilen Brie, hem dünya hem de Fransız mutfağı içinde oldukça popüler. İnek sütünden yapılıyor ve yaklaşık 1,5 ay içinde tüketime hazır hale geliyor. Yumuşak kıvamlı olması nedeniyle küflü peynir çeşitleri arasında yoğunluğu en düşük olan seçeneklerden biri. 

fransız peynirleri

Yapımında kullanılan süt ve malzeme çeşitlerine bağlı olarak, Brie peyniri kendi içinde çok sayıda alt türe ayrılıyor. Ancak ticari üretimde yalnızca iki çeşit Brie çeşidi var: Brie de Meaux ve Brie de Melun… Her iki çeşit de büyük tekerlekler halinde üretiliyor ve özellikle tatlı reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.

Rouqefort (Rokfor)

Fransa’nın en popüler koyun peynirlerinden olan rokfor, dünya çapında bir üne sahip. Hatta “Peynirlerin Kralı” ya da “Kralların Peyniri” unvanlarıyla da anılıyor. Yapımında pastörize edilmemiş süt kullanılan rokfor, tüketilmeden önce olgunlaşması için yaklaşık beş ay boyunca bekletiliyor. Yüzeyindeki karakteristik küf çizgileri de bu uzun bekleme süresinden kaynaklanıyor. 

fransız peynirleri

Rokforun küflü bir peynir olması, birçok kişinin bu lezzete mesafeli yaklaşmasına yol açabilir. Ancak yumuşak yapısı ve kendine has aroması, rokforun Fransız mutfağında birçok yemek, sos ve turta reçetesinde yer almasını sağlamış. Bu lezzeti daha yakından tanımak istiyorsan “Rokfor peyniri nasıl tüketilir?” sorusunun cevabını da keşfetmeyi unutma şefim. 

Bleu d’Auvergne

Rokforgillerin en ünlülerinden olan Bleu d’Auvergne, yaygın inanışa göre üreticisinin ekmeğin üzerindeki küfleri peynire aşılaması, daha sonra da peynir kalıbını metal iğnelerle delmesi sonucunda ortaya çıkmış. Deliklerden oksijen alan peynir zaman içinde küflenmiş ve küf mantarları peynirin ortasına doğru yayılarak rengini tümden maviye dönüştürmüş. 

fransız peynirleri

Bleu d’Auvergne oldukça yoğun aromalı bir Fransız peyniri olduğu için her damak zevkine uygun olmayabilir. Ancak Fransız mutfağında oldukça popüler. Hatta Fransa’nın Riom-ès-Montagnes Kasabası’nda doğrudan bu peynirin adıyla düzenlenen bir festival bile var. 

Maroilles

fransız peynirleri

Fransa’nın en köklü peynir çeşitlerinden biri olan Maroilles’in 10. yüzyılda bir keşiş tarafından gastronomiye kazandırıldığı tahmin ediliyor. İnek sütünden yapılan bu peynir, kırmızıya çalan turuncu kabuğu ve yumuşak yapısıyla kendine has bir görünüme sahip. Maroilles’in olgunlaşma süresi genellikle bir ayı geçiyor, bu sürenin sonunda da isli ve keskin bir aroma kazanıyor. 

Epoisses

fransız peynirleri

16. yüzyılda Fransa’nın Epoisses adlı köyüne yerleşen bir keşiş topluluğu tarafından bulunan Epoisses, çiğ inek sütü kullanılarak hazırlanan bir peynir çeşidi. Olgunlaşma süresi en az 4 hafta sürüyor ve oldukça karakteristik bir kokuya sahip. 

Camembert

Fransa’nın en ünlü inek peynirlerinden biri olan Camembert’in dışı kalın bir küf tabakasıyla kaplı. Ancak içi kaymağı andıran yumuşacık bir yapıda. İsmini Fransa’nın Normandiya bölgesinde bulunan Camembert kasabasından alan bu peynir, özellikle I. Dünya Savaşı’ndan sonra yaygın olarak tüketilmeye başlamış. Günümüzde, dünyanın birçok ülkesinde oldukça popüler ve genellikle tatlı yapımında kullanılıyor. 

fransız peynirleri

Brie ve Camembert arasındaki tek fark, aşılanma sayıları nedeniyle kazandıkları aroma farkı. Camembert beş kez, Brie ise bir defa aşılanıyor. Bu nedenle Camembert’in aroması Brie’ye kıyasla çok daha güçlü.

Fourme d’Ambert

fransız peynirleri

Uzun ve yuvarlak bir forma sahip olan Fourme d’Ambert, gri ve küflü bir dış kabukla kaplansa da içinde küf çizgileriyle süslenen kremsi bir doku taşıyor. Fransa’nın belirli bölgelerindeki mağaralarda en az dört hafta boyunca olgunlaştırıldıktan sonra sofralara ulaşıyor. Olgunlaştırma süresi kimi zaman dört ayı da bulabiliyor. 

Chévre

fransız peynirleri

Chévre, Fransa’nın en ünlü keçi peynirlerinden biri. Pastörize edilmemiş keçi sütü kullanılarak hazırlanması nedeniyle oldukça güçlü bir aroması var. Ancak Chévre’nin birçok alt türü bulunuyor ve her biri farklı yoğunluğa ya da kıvama sahip olabiliyor. Taze Chévre kremsi dokulu yumuşakken olgunlaştığında daha kuru ve sert bir kıvama kavuşuyor. Fransızlar bu peyniri genellikle tatlı reçetelerinde ya da doğrudan meze şeklinde tüketiyor. 

Raclette

fransız peynirleri

Raclette, tadıyla olduğu kadar görünümü ve eriyiş şekliyle de meşhur bir peynir çeşidi. Orta sertlikte inek sütünden yapılan bu lezzet, ısıtıldığında hızla eriyerek akışkan bir kıvama kavuşuyor. Eriyen bölüm bir bıçak yardımıyla kazınarak doğrudan yemeklerin ve aperitiflerin üstüne dökülüyor. Raclette büyük tekerlekler halinde üretildiği için Fransızlar kişisel mutfaklarında genellikle masa üstü elektrikli ızgaralar kullanarak peyniri eritiyor. 

Comté

fransız peynirleri

Fransa’nın doğusunda yer alan Comté bölgesinde üretilen bu peynirin ülke genelinde oldukça popüler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü Fransa’da her yıl 60 bin tondan fazla Comté üretimi yapılıyor. İnek sütü kullanılarak hazırlanan Comté, orta sertlikte bir kıvama sahip. Olgunlaşma süresi ise 8 ila 36 ay arasında farklılık gösterebiliyor. 

Fransa’nın en ünlü peynirlerinden şimdilik bu kadar. Ancak elbette dünyaca ünlü peynir çeşitleri yalnızca kökeni Fransız mutfağı olanlarla sınırlı değil şefim. Hazır peynirleri daha yakından tanımaya başlamışken farklı ülkelerin gastronomi kültürlerine de göz atmaya ne dersin? Dünyanın en ünlü peynir çeşitleri arasında kısa bir keşif yolculuğuna çıkabilir ve reçetelerini birbirinden lezzetli seçeneklerle tatlandırabilirsin.