Kayseri Meşhur Yemekleri
Etli, bulgurlu ve hamurlu reçetelerin öne çıktığını görebileceğin Kayseri mutfağı, aynen Türk mutfağının tarihsel yapısında olduğu gibi zengin tarım ürünleri, göçlerle gelen malzemeler, Orta Asya’nın et ve süt ürünleri ve Akdeniz’in ferahlatan esintisi ile harmanlanmış ve günümüzdeki eşsiz lezzet bütünlüğünü oluşturmuş. Yaşayan en eski mutfaklardan biri olan Kayseri geleneksel yemekleri bakımından Anadolu’nun parlayan yıldızı. Kayseri ünlü yemeği dendiğinde öne çıkan bazı yöresel yemekleri şöyle sıralayabiliriz:
- Şebit Yağlaması
- Tepsi Mantısı
- Kabak Çıtması
- Patlıcan Kovalama
- Hakırdaklı Lahana Sarması
- Develi Cıvıklısı
- Tıpaç
- Tahinli Bazlama
- Güllü Baklava
- Taş Kadayıf
Kayseri Mantısı
Kayseri ve mantı ayrılmaz bir bütün. Çin’den Anadolu’ya geldiği bilinen mantının ülkemizdeki ev sahibi Kayseri olmuş. Günümüzde pek çok çeşidinden bahsediyor olsak da; küçücük olması, dengeli lezzeti ile Kayseri mantısı adını listenin başına yazdırıyor. İster ana yemek olarak istersen de çorba olarak sunabileceğin mantı, besin değeri bakımından son derece tatminkar. Kayseri’de yapılan mantı çeşitlerinden öne çıkanlar şunlar: Kayseri mantısı, tepsi mantısı, peynirli mantı ve yağ mantısı. Kayseri yemek tarifleri arasında en çok aranan Kayseri mantısı, herkesin bildiği klasik mantı şeklinde. Özelliği ise bir kaşığa 40 adet sığacak kadar küçük olması. Tepsi mantısında ise kare biçiminde kesilen hamurlar tepsiye diziliyor, içine kıymalı harç eklendikten sonra üstü açık bırakılıyor. Et yemeyenler için bir alternatif olabilecek soğanlı peynirli mantı ise üçgen formda hazırlanıyor. Yağ mantısı ise bohça şeklinde hazırlandıktan sonra kızartılıyor.
Kayseri Pastırması & Kayseri Sucuğu
Eski zamanlarda adına kurut da denilen pastırma, aslında bir tür et saklama tekniği. Pastırma yapımı için ideal iklim şartlarına sahip olan Kayseri’nin ekonomisinin de önemli bir bölümü pastırma sayesinde hareketleniyor. Hem yapımı hem de kağıt inceliğinde doğranması ustalık gerektiren bu şarküteri ürünü, Kayseri yöresel yemek tarifleri içinde de kendisine sıklıkla yer buluyor. Sucuk ise Kayseri’nin bir başka medarı iftiharı. Osmanlı mutfağından bugünlere kadar gelen Kayseri sucuğu, sarımsak ve özel baharat karışımı ile hazırlanıyor. Geleneksel kurutma ve renk aldırma işlemlerinden geçerek sofralara ulaşıyor.
Kayseri Tatlıları
Kayseri yemek tavsiye platformlarında sıklıkla karşımıza çıkan tatlılar da bu lezzetli mutfağın mihenk taşları arasında yer alıyor. Daha ziyade şerbetli tatlılarıyla ünlü bu şehrin mutfağında baklava çeşitleri hemen göze çarpıyor. Ancak baklava türleri dışında Kayseri geleneksel tatlılarıyla da adından söz ettiriyor. Aside, pekmez helvası, nevzine, incir dolması, katmer ve hoşaf türleri geleneksel lezzetlerle donatılmış bir sofranın sonunda sunulan tatlı çeşitleri arasında.
Her köşesinden farklı bir gelenek ve leziz yeme içme deneyimleri fışkıran Anadolu’nun hem göz hem de mide doyuran sofralarını daha yakından incelemek istersen Osmanlı ve Türk Mutfağı hakkındaki bu içeriğimize göz atabilirsin şefim. Ramazan aylarında misafirlerin için oluşturacağın özel menülerde de Geleneksel Türk Mutfağı İftar Sofraları konusundan faydalanabilirsin.