Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Püf Noktalar: Turşu Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle turşu, içme suyundan hazırlanmalı. Musluk suyu ile turşu yapılmaz. Tabii Gedelek suyu gibi özel kaynak suları varsa başka... Onları kullanabilirsin.
  • Tariflerde tuz olarak geçen ise kaya tuzudur. İsli tuz, Himalaya tuzu gibi risklere girmeden sıradan Çankırı kaya tuzu kullanabilirsin.
  • Turşu limondan da sirkeden de olur. Herkes sirke sevmeyeceğinden bir çeşit dahi olsa limonlu turşu yapmanı tavsiye ederiz. Hatta özellikle limondan yapılacağı iddia edilen çubuk turşusu gibi bir spesiyali limonla yaparak rafına koyabilirsin.
  • Sirke, sarımsak, kaya tuzu, nohut gibi doğal malzemeler dışında yapay bir aroma kullanmamalısın. Dereotu, kapari gibi ufak tatlandırıcılar ekleyebilirsin.
  • Turşunun kolay bozulmasını önlemek için bol bol sarımsak kullanmalısın. Müşteriler sevmeyebilir diye sarımsağı az tutarsan turşun istediğin gibi olmayabilir.
  • Son olarak turşuyu acılı mı, acısız mı yapsam diye kara kara düşünme. Turşuyu acısız yapıp bir kenarda acılı turşu suyu hazırlaman yeterli. Acılı isteyene acı su ile servis yaparak sorunu çözebilirsin. Birçok işletme böyle yapıyor.


Turşu Yapımı ve Karşılaşılan Sorunlar & Çözümler

  • Turşunun erimesinin nedeni tuzunun az olmasıdır. Turşunun erimemesi için, tuz miktarını ölçüde verilen kadar kullanmalı, az tutmamalısın.
  • "Turşu neden sümüklü olur?" diye düşünüyorsan, maalesef bunun nedeni de tuz eksikliği. Tuzu yeterli miktarda koyarsan böyle bir sorun yaşamazsın.
  • "Turşu nasıl saklanır?" sorusunun yanıtı aslında çok basit. Elbette kapalı bir kavanozda, hava almadan, ışık almayan, serin ve kuru yerde saklanmalıdır.
  • Turşunun daha uzun süre saklanabilmesi için, kurduktan sonra kapağı tam kapanmadan 1 saat beklemeli, havanın dışarı çıkmasına izin vermelisin. Kapağı sıktıktan sonra ters şekilde kavanozları 2-3 saat bekletmeli, sonra muhafaza edeceğin yere düz şekilde almalısın.


Başlıyoruz: İşte Garantili Tarifler ve Turşu Malzemeleri

Bir sirkeli bir de limonlu tarif için garantili reçeteleri uygulayabilirsin. İşte turşunun en iyisini menüne ekleyebileceğin o özel tarifler...


Sirkeli Karışık Turşu Tarifi

  • 4 kilo acur
  • 4 kilo kornişon salatalık
  • 4 kilo havuç
  • 2 kilo biber
  • Yarım kilo sarımsak
  • 2,5 kilo kadar üzüm sirkesi
  • 6 su bardağı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • İçme suyu

Malzemeleri güzelce yıkayıp hazırla. Sarımsakları soyup kenara al. Sebzelerin baş kısımlarını keserek dilersen dilimleyebilirsin de... Böylece kavanoza hazır hale getirebilirsin. Malzemelerin üzerinde küçük çizikler atmak, delmek suyu emmelerini sağlar, az az hepsini çizmelisin. Kat kat sırayla sebzeleri yerleştirebilirsin. Kavanozun içinde yer kalmayacak şekilde iyice sıkıştırmalısın. Burada biraz uzman geometri bilgisi gerektiği doğru. Her iki kat sebze arasına sarımsak koymayı unutma. Tüm malzemeler yerleşince bir bidonun yarısına su koyarak geniş bir kapta salamura tuzu 150 ml kadar su içinde aç. İçine 1 yemek kaşığı limon tuzu katarak eritmelisin. Su homojen karışınca 2, 5 su bardağı sirkeyi de ekleyip karıştırabilirsin. Suyu sebzelerin üzerine geçecek kadar koymalısın. Kapağını iyice kapatıp en az 3 hafta beklemelisin. Sonra afiyetle misafirlerine sunabilirsin.


Limonlu Salatalık Turşusu

  • 5 adet salatalık
  • 5 adet sivri biber
  • 4 diş sarımsak
  • 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 adet limonun suyu
  • 2 su bardağına yakın kaynamış su
  • Kabuğu soyulmuş 2-3 dilim limon

Salatalıkları yıkayıp dilediğin boyutta doğramalısın. İçme suyunu kaynatmalısın. Sarımsakları temizlemeli, limonun suyunu sıkı hazırlamalısın. Kavanozun en altına sarımsakları, üstüne salatalık ve biberleri koy. Ara ara tuzu serp. Malzemeler dolunca kaynamış su ve limonu eklemelisin. En üste birkaç dilim limon ve kalan tuzu eklemelisin. İyice bastırarak kavanozun tam dolduğundan emin ol ve güneş görmeden 10-15 gün bekle. Turşun hazır.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu