Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Komposto Hangi Meyvelerden Yapılır?

Erik, elma, ayva, kayısı, şeftali... Komposto tüm meyvelerden yapılabilir, tercih senin. Ayva, elma gibi daha sert meyvelerden komposto yaparken, şeker ve su kaynadıktan sonra meyveleri içine atıp meyvesiyle birlikte 10 dakika kadar daha pişirebilirsin. Ancak şeftali, mürdüm eriği, kayısı gibi daha yumuşak meyvelerde şeker ve su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp meyveleri içine atmalı ve o şekilde 10-15 dakika kadar beklemelisin. Bu, meyvelerin ezilmemesi için daha uygun bir yöntem.


Komposto Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Komposto nasıl yapılır, komposto nelere dikkat etmek gerekir? Kıvamlı kompostonun sırrını arıyorsan bu soruların cevabını merak ediyor olmalısın. Komposto için şeker ve su oranına karar verirken meyvenin tatlılığını da hesaba katmalısın. Şeker oranı yüksek meyvelerle komposto yaparken daha az şeker kullanabilirsin. Temel olarak kompostonun yapılış aşamaları meyveden meyveye çok değişmez. Biri daha sert bir meyve olan elma, diğeri ise daha yumuşak bir meyve olan şeftali ile yapılan iki farklı komposto tarifi, aradaki farkı ve püf noktalarını anlaman için sana yol göstersin!


Elma Kompostosu

Malzemeler

  • 5 adet orta boy elma
  • 220 gram toz şeker
  • Yarım limon
  • 1 litre su

Yapılışı

  1. Elmaların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp küp doğra ve bir kenara al.
  2. Derince bir tencereye suyu ve toz şekeri koyduktan sonra, şeker eriyene dek karıştır ve sonra ocağın altını açıp kaynaya dek ara ara karıştırmaya devam et.
  3. Kaynamaya başlayınca küp küp doğradığın elmaları ekle ve yaklaşık 12 dakika bu şekilde kaynat. Ocaktan almadan önce içerisine yarım limonun suyunu ekle ve altını kapatıp oda ısısına dek soğumasını bekle. Ufak bir de not: kompostoyu ekşi elmayla hazırlıyorsan limon suyu eklemene gerek kalmayabilir. Tadını test et ve kararı sen ver.
  4. İster oda ısısında istersen de buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsin. 


Şeftali Kompostosu

Malzemeler

  • 5 adet şeftali
  • 225 gram toz şeker
  • 2 litre su
  • 13 gram tuz

Yapılışı

  1. 1,5 litre suyu ve şekeri derince bir tencereye al ve kaynat.
  2. O sırada şeftalilerin kabuklarını soy, çekirdeklerini çıkar ve dilimle.
  3. Ayrı bir kapta, kalan yarım litre suya tuzu karıştır ve doğradığın şeftalileri bu tuzlu suda 5 dakika kadar beklet. Böylece şeftaliler kompostonun içinde eriyip gitmezler.
  4. Şeftalileri tuzlu sudan çıkar ve kaynamakta olan şerbetin içine at. Tekrar kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kapat ve oda ısısına gelene dek beklettikten sonra, ister oda ısısında ister de buzdolabında soğutup servis et. İşte, bu kadar.

Mevsim meyvelerinden ya da daha önce taze dondurduğun meyvelerden hazırladığın kompostoları kaselerde hazırlayabilir ve taze nane yaprakları ile süsleyerek servis edebilirsin. Soğuk içeceklere sağlıklı bir alternatif olan kompostoları bardakta da sunabilirsin.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu