Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Musa Dağdeviren

Chef’s Table, son yılların popüler trendlerinden biri olan yemek belgesellerinin en meşhuru. Peki ya bu meşhur belgeselde yer alan tek Türk şef kim dersin? Tabii ki Musa Dağdeviren. Kadıköy’ün en sevilen restoranlarından olan Çiya Sofrası’nın sahibi ve şefi Musa Dağdeviren, 1960 senesinde Nizip’te doğmuş. Şimdilerin gurme şehri olan Gaziantep’in Nizip ilçesinden kendisini dünyaya kabul ettirmiş bir şefin çıkması da ne kadar gurur verici değil mi?

İçerisinde sürekli yemekler pişirilen, biberler kurutulan, turşular kurulup kavurmalar yapılan bir evde dünyaya gelmiş ünlü şef. Mutfağa yatkınlığını annesine borçlu olduğunu ve ilk tariflerini ondan öğrendiğini söyleyen Musa Dağdeviren, bu merakının peşinde gençlik yıllarında 27 ay süren bir dünya seyahatine çıkmış. Daha sonra askere gitmiş ve aslında bir aşçı olarak ilk deneyimini askerde yaşamaya başlamış. Askerden döndükten sonra Çiya Sofrası’nı kuran ve üstüne bir de uzun araştırmalar sonucunda “Yemek Atlası” hazırlayan Musa Dağdeviren, Türk aşçılar arasında genç şeflere ilham olmaya devam ediyor.

Mutfağında Anadolu lezzetlerini mevsimsel olarak dönüşümlü bir şekilde sunan Musa Dağdeviren, dünyanın her yerinden merakla gelen ziyaretçilerini bekliyor. Sen de ilhamını bu şeften ve mutfağından alabilirsin genç şefim.

Şemsa Denizsel

Hem bir şef hem de bir iş kadını olan Şemsa Denizsel, son 15 senedir “Kantin” isimli yerinde misafirlerini ağırlıyor. Yeni İstanbul mutfağı olarak nitelendirdiği tarzı ile çok beğenilen ve müdavimlerinin vazgeçemediği yemeklere imza atan ünlü şef, gastronomi alanında da bir öncü.

1967 senesinde İstanbul’da doğmuş olan ünlü şef, Londra’da Halkla İlişkiler okudu. Ancak yemek tutkusu onu okurken restoranların mutfaklarında çalışmaya itti. İstanbul’a döndükten sonra Vizyon Dekorasyon dergisinde lifestyle ekibiyle çalışan ünlü şef, sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin Burç lokalinde işletmecilik yaptı. Sonrasında ise yavaş yavaş bu günlere geldi.

Ancak 2018 senesinde 18 senedir emek verdiği Kantin restoranını kapatan ünlü şef, yine bir hayalinin peşinden gitti ve Ayvalık’taki zeytinliğine yerleşti. Şimdi harika yemeklerini orada pişiriyor. Şemsa Denizsel’in ayrıca bir de YouTube kanalı var. Dilersen takip edebilir, yemeklerinden ilham alabilirsin şefim. 

Şemsa Denizsel

Osman Sezener

Urla’daki Od Urla restoranın sahibi ve şefi olan ünlü şef, ilhamını yaşadığı coğrafyadan alan şeflerden. Osman Sezener kelimenin tam anlamıyla işin mutfağında pişen şeflerden. Çünkü babası Ahmet Günter Sezener, İzmir’de hala oldukça popüler bir restoran olan Ristorante Pizzeria Venedik’in sahibi. Osman ve Melodi kardeşler bu restoranın mutfağında eğitilmiş. Osman Sezener sonrasında Bilkent Üniversitesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olmuş. Ardından da French Culinary Institute New York, Grand Diplome Classical Culinary Arts ve Fundemantals of Wine (2007), Institute of Culinary Education New York, Techniques of Italian Cuisine (2007) gibi üniversite ve kurumlarda eğitimlerini tamamlamış.

Urla’daki tarladan sofraya temalı ve açık mutfaklı restoranında ülkenin her yerinden gelen misafirlerini keyifle ağırlayan genç şef, başarısını malzemeye olan tutkusuna borçlu. Restoranın menüsü neredeyse 45 günde bir güncelleniyor. Osman şefin imza tarifi nedir dersen yılın en iyi 5 tabağından birisi de seçilmiş olan; deniz minareli, bebek ahtapotlu arpa şehriyenin üstündeki bahçe yeşillikleri ve limon sosu ile servis edilen tabağı diyebiliriz.

Mehmet Gürs

Muhteşem manzarası ve benzersiz tatlarıyla Mikla, dünyanın en iyi 50 restoranı listesine girdi. İstanbul’a gelen gurme ziyaretçilerin öncelikle gidilmesi gereken yerler listesinde yer alan bu guru kaynağı restoranın şefi ise Mehmet Gürs. Yeni Anadolu mutfağı olarak tanımladığı menüsüyle ilgi çeken Mikla kapılarını 2006 senesinde açtı ve 2018 senesinden dünyanın en iyi restoranlarının yer aldığı listeye 44. sıradan giriş yaptı.

Bu benzersiz başarının sahibi Mehmet Gürs, Finlandiya’da doğmuş ve İsveç’te büyümüş. ABD’de uzun yıllar çalıştıktan sonra İstanbul’a gelip buradaki kültürü de değiştirmeye başlamış. Mikla’dan önce Downtown ve NuTeras gibi mekanlarda boy gösteren şef, Mikla’nın haricinde Numnum, Trattoria Enzo, Kronotrop ve Terra Kitchen gibi markaları bünyesinde barındıran İstanbul Food & Beverage Group firmasının ortağı ve aynı zamanda da danışmanı. Mikla’nın dillere destan menüsünde Anadolu lezzetlerinin bambaşka yorumlarını bulabilir ve bunlardan sen de ilham alabilirsin.

Ali Güngörmüş

Ali Güngörmüş, Michelin Yıldızı alan ilk Türk şef. Farklı hikayesi ve benzersiz yemekleriyle dikkat çekmeye devam eden ünlü şef, 10 yaşındayken babasıyla birlikte Almanya’ya göçmüş. Çocukluğundan gelen yemek tutkusu sayesinde Glockenbach; Schweizer Stuben, Tantris ve Lenbach gibi ünlü Michelin Yıldız’lı restoranlarda çalıştı. Sonrasında Hamburg’da La Canard’a ortak olan ünlü şef, Michelin Yıldızı’nı da burada kazandı. Ancak ardından radikal bir karar alan Michelin Yıldız’lı Türk şef her şeyi geride bıraktı ve tekrar Münih'e yerleşti. Münih'te yeni gözbebeği Pageou’yu açan şef, Akdeniz mutfağı ağırlık ve deniz ürünlerinin çokça yer aldığı nefis menüsünü burada misafirleriyle paylaşmaya devam ediyor.

Serkan Güzelçoban

Almanya’da doğup büyümüş olan ünlü şef, Michelin Yıldızı almış olan ikinci Türk şef. Künzelsau’da bulunan restoranı Handicap’ta farklı bir konseptle ilerliyor ve annesinin tariflerinden ilham aldığı bir menüyle hizmet veriyor. Konsepti neden farklı dersin? Çünkü mutfağında çalışanların büyük çoğunluğu fiziksel ya da zihinsel engelli çalışanlardan oluşuyor. Ünlü Türk aşçılar arasındaki Serkan Güzelçoban’ın Anadolu yemekleri temalı restoran menüsünde; deniz ürünleriyle servis edilen tarhana, küflü koyun peyniri ve patlıcan püresiyle yapılan hünkâr beğendi, Wagyu etinden yapılan soğan kremalı kebap, hurmalı-safranlı revani, Antep fıstığı kremalı rakılı parfe gibi tarifler de mevcut. Kısacası Güzelçoban, ilham veren ve fark yaratan bir şef.

Can Oba

Sirkeci’nin tam göbeğinde yer alan ve kendi adını taşıyan restoranıyla fark yaratan bir şef Can Oba. Mutfak eğitimini Almanya’da tamamlamış olan ünlü şef, sekiz sene boyunca Michelin Yıldız’lı ünlü şef Alfons Schuhbeck’in yanında çalışmış ve 2013’te İstanbul’da kendi restoranını açmış. Vedat Milör’ün; “Batı standartlarını tutturan ve kozmopolit İstanbulumuza çok yakışan bir lokanta.” olarak anlattığı ünlü şef deniz ürünleri ağırlıklı menüsüyle dikkat çekiyor. Ahtapot risotto, ıstakoz ve ıspanak soslu dil balığı gibi tarifleriyle öne çıkıyor. Ünlü şef aynı zamanda internet üzerinden yayınlanan Can’lı Tatlar programının da sunuculuğunu yapıyor.

Sen de dünyaca ünlü ve Michelin Yıldızlı şeflerden ilham alabilir ve kendi hikâyenin kahramanı olabilirsin şefim!