Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Vişneden Neler Yapılır? 

Neler yapılmaz ki! Vişnenin mayhoş tadı hem tatlı hem de tuzlu reçetelere kolaylıkla uyum sağlayabilir şefim. Özellikle hafif ekşi bir tat yakalamak istediğin tatlılarda, vişneyi gönül rahatlığıyla malzeme listene dahil edebilir, çikolata ya da vanilya aromalarıyla harika bir denge yakalayabilirsin. 

vişne

Esasen vişneyi hangi lezzetlerle buluşturacağın sana kalmış. Ancak en popüler vişneli tariflerin arasında brownie, sorbe, tart, pay, kek, cheesecake, kurabiye, komposto, reçel, hoşaf, smoothie ve muffin gibi seçenekleri sayabiliriz. Üstelik, vişneyi doğrudan tatlı malzemelerinin arasında değil, tatlını süslemek için nefis bir sos hazırlarken de kullanabilirsin. Keyifli bir tatlı molası vermek isteyen misafirlerinin karşısına karaorman pastası, vişneli cheesecake, Berliner, Tuna dalgası ve pavlova gibi lezzetlerle çıkabilirsin. 

vişne

Vişnenin tuzlu reçetelerde kullanılması ilk etapta kulağına çok iyi bir fikir gibi gelmediyse aşağıda yer alan reçete önerilerine göz atmadan kesin kararını verme şefim. Çünkü vişnenin kendine has tadını bambaşka aromaları ön plana çıkarmak ve bir lezzet uyumu yakalamak için kullanmak tamamen senin elinde. Yaratıcılığını ve hünerini konuşturduğun anda hem tatlı hem de tuzlu tariflerde harikalar yaratabilirsin. 

Vişne Nasıl Kurutulur?

Vişne kurusu doğrudan tüketilebilen, ayrıca meyve suyu, hoşaf, reçel ve tatlı reçetelerine de dahil edilebilen bir besin şefim. Sen de taze vişne kullanmak istemediğin ya da vişneyi mutfakta daha uzun süre depolamayı tercih ettiğin anlarda vişne kurusunu tercih edebilirsin. Vişne kurusu hazır olarak da satılır, ancak kurutma işlemini kendi mutfağında da kolayca yapabilirsin. Bunun için tercih edebileceğin birkaç yöntem var. 

vişne

Vişne kurutmak için uygulayabileceğin yöntemlerden ilki, meyvenin güneşte doğal yollarla kurumasını sağlamak. Eğer yeterince vaktin ve vişneleri güneşin altına serebileceğin bir alanın varsa bu yöntem senin için ideal seçim olabilir. Yapman gereken ilk şey, dilediğin miktarda vişneyi yıkamak, saplarını ayıklamak ve çekirdeklerini çıkarmak. Bu esnada çürümüş ya da çürümeye yüz tutmuş meyveleri de ayırmalısın. Daha sonra vişneleri birbirlerinin üstüne binmeyecek şekilde geniş bir tepsinin ya da bezin üstüne sermelisin. Tepsiyi uygun bir alanda ve güneş görecek şekilde birkaç gün boyunca bırakman yeterli. Ancak ara sıra vişneleri karıştırarak yalnızca tek bir taraflarının kurumasını engellemelisin. 

vişne

Gelelim, yeterli alanın ya da vaktin olmadığı takdirde uygulayabileceğin yönteme. Vişneleri fırında yaklaşık 5 - 9 saat içinde rahatlıkla kurutabilirsin. Bunun için uygulaman gereken ilk adım yine aynı: Vişneleri yıkamalı, saplarını temizlemeli, çekirdekleri çıkarmalısın. Meyveleri kağıt havlu ya da temiz bir bez üzerine yaymanda fayda var. Bu sayede sularının tamamen çekilmesini sağlayabilirsin. İkinci adımda ise vişneleri bir fırın tepsisine birbirlerine değmeyecek şekilde dizebilir ve fırını yaklaşık düşük sıcaklıkta çalıştırabilirsin. Her fırının özellikleri farklı olduğu için vişnelerin tam olarak ne zaman kuruduğunu kontrol etmelisin. Eğer daha hızlı kurumalarını istiyorsan fırına atmadan önce her birini ikiye bölebilirsin. 

vişne

Son olarak eğer mutfağında bir meyve ve sebze kurutucusu varsa bu işlemleri uygulamana gerek olmadığını da hatırlatalım şefim. Kurutucunu uygun şekilde ayarladıktan sonra içine vişneleri yerleştirebilir ve onları kurumaya bırakabilirsin. Kurutma süresini kısaltmak için az önce sözünü ettiğimiz meyveleri ikiye bölme taktiğini bu yöntemde de uygulayabilirsin. Vişne kurularını kapaklı cam kavanozların içinde saklayabilir ve dilediğin reçetede kullanabilirsin. 

Vişne Çekirdeği Çıkarma

Az önce vişneleri kuruturken ya da tariflerinde kullanırken çekirdeklerini çıkarman gerektiğinden söz etmiştik şefim. Bunu yaparken kullanabileceğin birkaç farklı pratik yöntem var. Bunlardan ilki, bir pipet ve cam şişe kullanmak. Vişneyi cam şişenin ucuna yerleştirdikten sonra pipeti vişnenin ortasına bastırman yeterli. Bu sayede pipet vişneyi delerek çekirdeğin çıkmasını ve şişenin içine düşmesini sağlar. Elbette şişe kullanmak tamamen opsiyonel, ancak böylelikle çekirdekleri tek bir yerde toplayabilir ve vişnenin elinden kaymasını önleyebilirsin. 

vişne

Uygulayabileceğin bir diğer yöntem de temiz bir ataşın bir ucunu kıvırarak ters yöne çevirmek. Daha sonra çevirdiğin ucu sapını temizlediğin vişnenin içine sokabilir, çekirdeğin etrafında döndürdükten sonra çıkarabilirsin. Ataşın ucunun ince olması, vişnenin etli bölümünün içeride kalmasını ve çekirdeğin mümkün olduğunca temiz şekilde çıkmasını sağlar. Son olarak doğrudan vişne çekirdeği çıkarmak için tasarlanan küçük mutfak aletlerini kullanabileceğini de hatırlatalım şefim. 

Dondurulmuş Vişne Nasıl Kullanılır?

Taze vişneleri lezzet kaybına uğramadan uzun süre boyunca muhafaza etmenin bir yöntemi de onları dondurmak şefim. Tıpkı vişne kurularında olduğu gibi hazır dondurulmuş vişneleri de her daim elinin altında bulundurabilirsin. Dondurulmuş vişneleri reçetelerinde kullanırken göz önünde bulundurman gereken bazı ipuçları var.

vişne
  • İlk olarak kek, muffin ve tart gibi tatlılarda dondurulmuş vişne kullanırken elini çabuk tutmayı unutmamalısın. Çünkü vişneyi diğer malzemelerle ya da tatlının harcıyla karıştırıp bir süre bekletirsen vişneler çözülerek harcı sulandırır. Bu durumda da hazırladığın tatlının kıvamını dengelemekte zorlanabilirsin. 
  • Vişneleri donuk halleriyle değil, çözüldükten sonra tarifinde kullanmayı düşünüyorsan bir süzgeçten geçirerek suyundan tamamen arındırabilirsin. 
  • Ayrıca, dondurulmuş vişneleri çözüldükten sonra yeniden dondurmaman gerektiğini de vurgulayalım. Gereğinden fazla vişne çözdürmemek için dilersen meyveleri dondururken küçük porsiyonlara ayırabilir ve bu şekilde derin dondurucuya koyabilirsin. 
vişne

Dondurulmuş vişne kullanmak, seni vişneleri yıkama ve çekirdeklerini çıkarma zahmetinden kurtarır. Özellikle zaman kısıtlılığı yaşadığın durumlarda dondurulmuş vişneleri kullanarak birbirinden leziz tartlar, pastalar, smoothieler ya da kokteyller hazırlayabilirsin. Dondurulmuş meyveler, hızlı ve pratik şerbetler yaparken de işini oldukça kolaylaştırır. Elbette vişneleri yalnızca tatlı reçetelerinde kullanmak zorunda da değilsin. Dilersen, menüye dahil edebileceğin lezzetli ve yaratıcı vişneli tariflere daha yakından göz atalım. 

Vişneyi Reçetelerde Kullanmanın Yolları

Geldik en eğlenceli kısma, yani vişneli reçete alternatiflerinden söz etmeye! İşte, misafirlerine sunacağın lezzetleri seçerken sana ilham verebilecek bazı öneriler… 

vişne
  • Fransız mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan clafoutis, krep hamuruna benzer bir harcın vişne ve kirazlarla buluşturulmasıyla hazırlanır. Eğer geleneksel tarife biraz daha yorum katmak istersen tam buğday unu kullanabilir veya vişne kurusunu da reçeteye dahil edebilirsin. 
  • Vişne kurusunu kullanabileceğin bir diğer reçete de etli salatalar. Balzamik sirke ya da nar ekşisi kullanarak leziz bir salata sosu hazırlayabilir, yeşilliklerin içine vişne kurusu da serpiştirerek daha mayhoş bir tat yakalayabilirsin. 
  • Yaz aylarında misafirlerine ferahlatıcı bir içecek mi sunmak istiyorsun? Genellikle şeftali ya da limonla hazırlanan soğuk çayı bir de vişneyle denemeye ne dersin? Reçeteye biraz da taze nane ekleyerek fark yaratabilirsin.
vişne
  • Hem hafif hem de nefis bir tatlı alternatifi arıyorsan vişneli tartı menüye dahil edebilirsin. Özellikle yaz aylarında tartı bir top vanilyalı dondurma eşliğinde servis ederek kusursuz bir lezzet uyumu yakalayabilirsin. 
  • Sıra dışı bir tarif seçeneği arıyorsan Macar mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan vişne çorbasını deneyebilirsin. Ekşi krema, vişne ve rezenenin uyumuna bir şans vermelisin. 
  • Biraz da Osmanlı mutfağının lezzetlerinden söz edelim… Meze çeşitlerinin arasına vişneli yaprak sarmayı ekleyebilirsin. 
  • Hazırlaması oldukça basit, tadı leziz ve hafif bir sütlü tatlı alternatifi için irmik tatlısını tercih edebilirsin. Dondurulmuş vişnelerle yalnızca birkaç dakikada nefis bir sos hazırlayabilir ve irmik tatlısına lezzet katabilirsin. 
vişne
  • Vişne sosu, etli sandviçlerle ve hamburgerlerle de harika bir uyum yakalayabilir. Yapman gereken tek şey, sosu doğru baharatlarla zenginleştirmek.
  • Salataları, peynir tabaklarını ve sandviçleri süslemek için vişne turşusunu da tercih edebilirsin. Üstelik, turşu kavanozunun içine arpacık soğan da ekleyebilirsin. 

Sözünü ettiğimiz öneriler, buz dağının yalnızca görünen kısmını oluşturuyor şefim. Mutfaktaki tecrüben ve ustalığın sayesinde birbirinden yaratıcı tariflere imza atabilir ve vişneli lezzetlere yenilerini ekleyebilirsin. Şimdiden ellerine sağlık!

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.