Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Mereng Nedir?

mereng

Mereng dilimizde beze olarak da bilinir. Temel olarak sadece iki malzeme içeren merengler yumurta beyazı ve şekerin çırpılması ile elde edilir. Böyle bakınca ne kadar da kolay gibi dursa da mereng yapmak oldukça zordur ve kıvamını tam tutturmak epey ustalık ister. Merengin Fransızcası “baiser” dir ve bu kelime “öpücük” anlamına gelir. Bu sebeple bazı yerlerde öpücük tatlısı olarak da bilinir. Mereng, o iştah açıcı renklerini ise içerisine konulan gıda boyasına borçludur.

Mereng Çeşitleri Nelerdir?

mereng

Merengler sıcak, soğuk ya da ılık çırpılmış olarak hazırlanış şekline ve pişirilme derecelerine göre kendi içlerinde çeşitlere ayrılır. Gel şefim, şimdi onlara birlikte bir bakalım.

İtalyan Merengi

Sıcak çırpılmış beze olarak da bilinen bu mereng türünün yapılışı hayli zordur. Hatta, mereng çeşitleri arasında en zor yapılanı diyebiliriz. İtalyan merengi yaparken suyun ve şekerin kaynatılması ile şeker şurubu hazırlamak gerekir. İtalyan merenginin yapılışının zorlu olmasındaki en büyük sebep, yumurta akının çırpılırken bir yandan da içine sıcak şeker şurubunun akıtılmasının gerekmesidir. 

Fransız Merengi

Soğuk çırpılmış beze olarak da bilinen Fransız merengi yapılışı en pratik olan mereng çeşididir. Bu mereng çeşidinde temel olarak yumurta akının ve şekerinin çırpılması yeterli olur. Herhangi bir ısıya gerek duyulmaz. Katı hale gelene dek çırpılmış olan yumurta akına, yumurta başına ölçülü bir oranda pudra şekeri eklenir. Sonrasında ise çırpılmaya devam edilir. İstenilen şekil verildikten sonra da pişirilir.

İsviçre Merengi

Ilık çırpılmış beze olarak da bilinen İsviçre merenginin yapılışı Fransız merenginin yapılışına aslında oldukça benzer. Ancak burada ılık çırpma metodu izlenir. İsviçre merengi yapılırken öncelikle yumurta akı çırpılır, köpüksü bir kıvama gelmeye başladığında benmari usulüne geçilir ve yumurta beyazının çırpılmakta olduğu kap, ılık su dolu bir banyoya oturtulur. Buradayken içine pudra şekeri eklenir ve çırpılmaya devam edilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası, benmari aşamasındaki suyun kaynamaması ve sabit bir sıcaklıkta kalmasıdır. Aksi halde yumurta beyazı pişer ve mereng bozulur.

Mereng nedir ve mereng çeşitleri nelerdir, böylece üstünden geçmiş olduk şefim. Sen de göz alıcı renkleri ve iştah açan şekilleri ile sevilen merengleri tatlı menüne ekleyebilirsin. Şimdiden ellerine sağlık.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.