Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Bitkisel Beslenme

Bitki bazlı beslenme; et, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünleri sınırlandırırken veya ortadan kaldırırken meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi bitkisel kaynaklara odaklanan bir beslenme şeklidir. Bu şekilde beslenme, az miktarda hayvansal ürün içerebileceğinden katı bir vegan veya vejetaryen diyeti değildir; yine de odak noktası bitki kaynaklı gıdalardır.

Bitki bazlı beslenme, minimum düzeyde işlenmiş gıdaları vurgular ve vitaminler, mineraller, lifler açısından zengindir. Aynı zamanda doymuş yağ oranı düşük ve antioksidan oranı yüksektir, bu da bitkisel beslenmeyi sağlığı korumak için faydalı bir seçim hâline getirir.

Bitkisel Beslenme Trendinin Yükselişi

Bitki bazlı beslenmeye yönelik eğilim, son yıllarda istikrarlı bir şekilde artmaktadır. The Good Food Institute tarafından yapılan araştırmaya göre, bitki bazlı gıda ürünlerinin satışları 2020'de büyük bir ivme kazanarak %27 artmış ve 7 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşmıştır.

Bitki bazlı beslenmeye yönelik eğilim; sağlıklı beslenme, iklim krizini önleme ve etik kaygılar dahil olmak üzere çeşitli faktörler sebebiyle artmaktadır. Hem sağlık hem de çevre üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle bitki bazlı beslenmenin değeri giderek daha fazla önemseniyor.

Bitki Bazlı Beslenmenin Sağlığa Faydaları

Bitki bazlı beslenme, genel sağlık ve esenlik için faydalıdır. Vitaminler ve mineraller açısından zengin bir bitkisel beslenme türü; kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltır.

Bitki bazlı beslenme kilo yönetimi için de iyi bir seçimdir. Bitki bazlı gıdalar, hayvansal kaynaklı gıdalara göre düşük kalorili ve lif bakımından daha zengindir; bu sebeple daha doyurucudurlar. Bitkisel beslenme, aşırı tüketimi azaltmaya yardımcı olarak sürdürülebilir kilo kaybını destekler.

Dünyamız için Bitki Bazlı Beslenme

Hayvancılık; sera gazı emisyonlarının artmasına, orman tahribatına ve su kirliliğine sebep olan en büyük etmenlerden biridir. Tarım ürünleri, hayvansal kaynaklı gıdalardan daha fazla su tasarrufu sağlar. Bir kilo sebzeye kıyasla bir kilo kırmızı et üretmek için çok daha fazla su gerekir. Bitki bazlı gıdaları tüketmeyi seçerek çevreye verdiğimiz tahribatı azaltabilir; sürdürülebilir bir dünya için küçük ama oldukça kıymetli bir adım atabiliriz.

Bir şef, restoran sahibi veya gıda endüstrisi uzmanı olarak, bu trendin farkında olmak; lezzetli ve besleyici bitki bazlı yemeklerin nasıl hazırlanacağını anlamak önemlidir. Menünüze çeşitli bitki bazlı yiyecekleri dahil ederek, daha geniş bir müşteri kitlesini çekebilir ve büyüyen bitki bazlı besle

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu