Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Vegan beslenme

Veganizm, hayvansal ürünleri ve yan ürünleri dışlayan bir yaşam tarzıdır. Hayvanların kullanıldığı, hayvanlardan fayda sağlanan, gelir elde edilen tüm sektörlerin karşısında durur. Hayvan refahı ve özgürlüğünün aktivizmini yapar. Veganların beslenmesinde et, tavuk, balık, süt ürünleri, yumurta veya bal yer almaz. Vegan beslenme şekli, sağlıklı beslenme açısından yeterli olsa da hayvansal ürünlerde yoğun olarak bulunan ve insan vücudunun alması gereken belirli vitaminlere dikkat etmek mühimdir. Örneğin; B12 vitamini sinir işlevi ve kırmızı kan hücresi üretimi için gereklidir. Bitki bazlı protein kaynakları arasında tofu, tempeh, fasulye, mercimek, fındık gibi besinler yer alır.

Vejetaryen beslenme

Vejetaryen beslenme; yalnızca et, balık ve kümes hayvanlarının tüketimini dışlayan bir beslenme modelidir. Bununla birlikte, vejetaryenliğin türüne bağlı olarak süt ürünleri ve yumurta içerebilir: Süt ürünleri ve yumurta tüketen lakto-ovo vejetaryenler ve süt ürünleri yiyip yumurta yemeyen lakto-vejetaryenler gibi farklı beslenme türleri vardır. Vejetaryen diyetlerin ana besin kaynakları meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlardır. Bazı insanlar sağlık, etik, çevresel veya kültürel nedenlerle vejetaryen beslenmeyi seçer. İyi planlanmış bir vejetaryen diyet, beslenme açısından yeterli olabilir ve sağlığa fayda sağlayabilir.

Pesketaryen beslenme

Bir pesketaryen, ağırlıklı olarak vejetaryen diyet uygulasa da balık ve diğer deniz ürünlerini de tüketir. Protein, omega-3 yağ asitleri ve diğer bitkisel olmayan besin kaynaklarını balık ve kabuklu deniz hayvanlarından alırlar. Vejetaryenler gibi, pesketaryenler de kişisel tercihlere bağlı olarak süt ürünleri ve yumurta yiyebilirler. Pesketaryenlik, sağlıklı bir beslenme şekli olabilir çünkü balık ve deniz ürünleri genellikle doymuş yağ bakımından düşük, protein açısından yüksek olarak kabul edilir.

Flexitarian beslenme nedir?

Esnek bir vejetaryen diyet olarak da adlandırabileceğimiz Flexitarian beslenme şekli, odağın bitki bazlı gıdalarda olduğu ancak ara sıra et tüketiminin de yer aldığı bir beslenme yaklaşımıdır. Bu diyet, bitkisel beslenmenin faydalarını sunarken katı bir yaklaşım sergilemediği; esneklik sağladığı için giderek daha popüler hâle geliyor. Etin kalitesine ve nereden geldiğine dikkat ettiğimiz kadar tüketim sıklığına da dikkat etmek gerekir. Beslenmemize daha fazla bitki bazlı gıda dahil etmek, kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltacaktır.

Vegan, vejetaryen, pesketaryen ve flexitarian arasındaki farkları anlamak, şefler ve gıda endüstrisi profesyonelleri için oldukça önemlidir. Tüm beslenme alternatiflerine hitap etmek zor olabilir, ancak bu diyetler hakkında temel bir anlayışa sahip olarak çeşitli ve kapsayıcı menüler oluşturabilirsiniz. Ayrıca müşterilerinizi bitkisel beslenmenin faydaları konusunda eğitebilir, ihtiyaçlarına uygun sağlıklı ve lezzetli seçenekler önerebilirsiniz. Nihayetinde hepsi, sağlığımız ve gezegenimiz için bilinçli seçimler yapmakla ilgilidir.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu