Şefler için hazırlanmış 8 Gıda Depolama Kılavuzu | Unilever Food Solutions
Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Gıdaların restoranlarda depolanması Gıda sağlığı ve güvenliği için oldukça önemlidir. Tahsis edilen depolama alanı, teslimat ve personellerin hijyeni gibi gıda kalitesini etkileyebilecek birçok faktör vardır. Mutfağınızda Gıda Güvenliğini sağlamanıza yardımcı olarak 8 Restoran Gıda Depolama Kılavuzu hazırladık. İster Komi-Şef olun, ister Gastronomi Ustası, bu ipuçlarını inceleyerek restoran çalışmalarınızı geliştirebilir ve müşterilerinizi güvende tutabilirsiniz.

İpucu 1: Teslim Sıcaklığı

İpucu 1: Teslim Sıcaklığı

Taze gıdalar teslim edildiğinde, her malzemenin sıcaklığını ölçün. Sıcaklık doğru bir şekilde ayarlanmazsa bakteriler daha hızlı üreyebilir. Teslimat ortağınızı arayın ve ürünleri iade edin. 

İpucu 2: Toksik Kimyasallar

İpucu 2: Toksik Kimyasallar

Toksik kimyasalları ve temizlik ürünlerini gıdalardan uzak tutun. Tehlikeli maddeleri gıdaların üzerine asla koymayın.

İpucu 3: Zemin Seviyesi

İpucu 3: Zemin Seviyesi

Kutuları zemine koymayın, bunun yerine yüksek bir platform veya raf tercih edin. Yer zeminleri bakteri kaynağıdır.

İpucu 4: Depolama Alanı

İpucu 4: Depolama Alanı

Depolama alanı ve ürünlerin temiz ve hijyenik durumda olduğundan emin olun. Kuru tutmak ve böceklerden korunmak için depolama alanını kapalı tutmalısınız. 

İpucu 5: FIFO (İlk Giren İlk Çıkar)

İpucu 5: FIFO (İlk Giren İlk Çıkar)

Ürünleri depolarken ve stoklarken, İlk Giren İlk Çıkar  (FIFO:First In, First Out ) sistemini uygulamalısınız. Bu yöntemi uygulayarak hem gıda kalitesini hem de güvenliğini sağlamış olursunuz. FIFO yöntemi restorana ürünler geldiğinde mevcut olan eski ürünlerin arkasına koyulmalıdır. Bu yöntem daha eski gıdaların daha önce kullanılmasını sağlar. 

İpucu 6: Etiketleme

İpucu 6: Etiketleme

Yiyecek hazırlandığında hazırlandığı tarihi eklemeyi unutmayın. (etikette bulunacak ibareler: yemek adı, hazırlandığı tarih, son tüketim tarihi). 

İpucu 7: Etler Altta Bulunmalı

İpucu 7: Etler Altta Bulunmalı

Et sularının diğer gıdalarla temasını (çapraz bulaşma) önlemek için etlerin her daim diğer gıdaların altında saklanması gerekmektedir. 

İpucu 8: Sıcaklıklara Dikkat Edin

İpucu 8: Sıcaklıklara Dikkat Edin

Ürünlerinizin tazeliğini korumak ve besin kirlenmesini önlemek için her zaman optimum sıcaklıkta saklandığından emin olmak için Gıda Depolama sıcaklık düzenlemelerine uygun hareket edin. 

Restoran Gıda Depolama Şeması

  • GIDA KATEGORİSİ

    TAVSİYE EDİLEN DEPOLAMA SICAKLIĞI

     

    Et gibi dondurucuda Kolay Bozulabilen Gıdalar

    -18 C°

    Balık ve et gibi Buzdolabında Kolay Bozulabilen Gıdalar

    0 - 7C°

    Pirinç veya Makarna gibi Kuru Gıdalar

    16 - 21C°

    Meyve ve sebze gibi Buzdolabında Kolay Bozulabilen Gıdalar

    2 - 7C°

    Süt ürünleri gibi Buzdolabında Kolay Bozulabilen Gıdalar

    2 - 7C°