Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Gıdalarda çapraz bulaşma bakterilerin veya diğer mikroorganizmaların bir gıdadan diğer gıdaya geçmesi olarak bilinmektedir. Çapraz bulaşma aynı zamanda alerjenlerde, kimyasallarda ve toksinlerde de meydana gelebilmektedir.  Gıdalarda Çapraz Bulaşma aşağıda belirtildiği üzere 3 farklı şekilde meydana gelmektedir:

  • Gıdadan Gıdaya
  • İnsanlardan Gıdaya
  • Ekipmanlardan Gıdaya

Aşağıda verilen ipuçları çapraz bulaşmayı ve müşterilerinizde meydana gelebilecek gıdadan kaynaklı rahatsızlıkları önlemenize yardımcı olacaktır: 

1. Teslim sıcaklığını kontrol edin.

1. Teslim sıcaklığını kontrol edin.

Taze gıdalar teslim edildiğinde, her malzemenin sıcaklığını ölçün. Sıcaklık doğru bir şekilde ayarlanmazsa bakteriler daha hızlı üreyebilir, bu da gıdadan kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Böyle bir durumda derhal teslimat ortağınızı arayın ve ürünleri iade edin. 

Kontrol etmeniz gereken ortak Teslimat Kontrollerini yaptınız mı? 

2. Toksik Kimyasalları Gıdalardan Uzak Tutun

2. Toksik Kimyasalları Gıdalardan Uzak Tutun

Toksik kimyasalları ve temizlik ürünlerini gıdalardan uzak tutun. Tehlikeli maddeleri gıdaların üzerine asla koymayın.

3. Gıdaları Zeminin Üzerine Koymayın

3. Gıdaları Zeminin Üzerine Koymayın

Kutuları zemine koymayın, bunun yerine yüksek bir platform veya raf tercih edin. Yer zeminleri bakteri kaynağıdır.  2009 FDA Gıda Kanunu’na göre, ticari mutfaklardaki tüm gıdaların yerden en az 6 inç yüksekte tutulması gerekmektedir.

4. İyi bakılmış bir Depolama Alanı uzun yıllar mutfağınızı korur

4. İyi bakılmış bir Depolama Alanı uzun yıllar mutfağınızı korur

Depolama alanı ve ürünlerin temiz ve hijyenik durumda olduğundan emin olun. Kuru tutmak ve böceklerden korunmak için depolama alanını kapalı tutmalısınız. 

5. FIFO sistemini kullanın

5. FIFO sistemini kullanın

FIFO’nun açılımı İlk Giren İlk Çıkar demektir. Stok depolamasını kolaylaştıran bir sistemdir. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin depolama alanının en önüne koyulması, en yakın tarihte gelen ürünlerin ise diğerlerinin arkasına yerleştirilmesi gerekmektedir. FIFO gıda depolama sisteminde SKT’si en yakın ürünlerin en önce tüketildiğinden emin olun. Bu sistem tazeliği maksimum düzeye çıkarırken, atıkları da minimuma indirmektedir.

7. Etiket Kullanın

7. Etiket Kullanın

Yiyecek hazırlandığında hazırlandığı tarihi eklemeyi unutmayın. Etiketlerin üzerinde tarih, yemek adı, hazırlama tarihi gibi bilgilerin bulunmasına dikkat edin. 

Gıdalarda Çapraz Bulaşma: Yapılması & Yapılmaması Gerekenler:

  • YAPILMASI GEREKENLER

    YAPILMAMASI GEREKENLER 

    • Çiğ malzemeleri pişmiş gıdalardan uzak tutun
    • Çiğ ve pişmiş etleri aynı kesme tahtasının üzerinde doğrayın
    • Buzdolabında pişmiş etleri çiğ etlerin üzerine koyun
    • Çiğ gıdaları işledikten sonra ellerinizi yıkamadan pişmiş gıdalar üzerinde işlem yapın
    • Ürünleri kapalı ve korunmuş şekilde saklayın
    • Çöp kutularına ellerinizle dokunun
    • Tüm ekipmanları ve tezgahları temizleyin ve sterilize edin
    • Aynı bıçağı yıkamadan hem çiğ hem de pişmiş malzemelerde kullanın
    • Temiz kıyafetler giyinin
     
    • Gıdalarla işlem yapmadan önce ellerinizi yıkayın