Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Hijyen Nedir? Nasıl Sağlanır?

Genel olarak; sağlığını tehlikeye atabilecek tüm etkenleri yok etmek için yapılan uygulama ve alınan temizlik önlemlerine hijyen denir. Mutfakta pek çok farklı unsur hijyen bakımından incelenmelidir. Çalışanların hijyeni, mutfak ekipman hijyeni ve genel mutfak hijyeni. Tüm bunların temizliği ideal şekilde sağlandığında hem çalışanların hem de misafirlerin sağlığını büyük ölçüde korumuş olursun şefim. Bazı önemli noktalara değinmekte fayda var: 

mutfak hijyeni
  • Toplu yemek üretilen restoran, kafe ya da otel gibi yerlerde uygun mutfak ekipmanı kullanımına dikkat edilmelidir. Yemek hazırlama için kullanılan kesici, delici vb. malzemeler dışında ortamda gıda ile temasında sakınca olabilecek hiçbir obje bulundurmamalısın. 
  • Özellikle sebze ve meyve satın alımları sırasında ürünlerin toz, toprak, çamur, hayvan dışkısı gibi hijyenik olmayan unsurlardan arındırılmış olduğuna emin olmalısın. Bu nedenle satın alınan ürünler, mutfağa ulaştığında gerekli hijyeni sağlama aşamasının atlanmaması gerekir. 
  • Kişisel temizliğine sürekli olarak dikkat etmelisin. Eller sık sık yıkanmalı, bone ve maske kullanılmalı, yiyecek tadımı yapıldığında kullanılan kaşık / çatal mutlaka temizi ile değiştirilmelidir. 
  • Gıdalar saklama koşullarına uygun saklanmalıdır. Kavanozda duran ya da paketli olan tüm ürünlerin son kullanım tarihleri kontrol edilmelidir. 
  • Farklı türdeki gıdaları aynı kesme tahtasında kullanmamak da önemli bir unsurdur. Etleri, sebze ve meyveleri keserken kullandığın aletleri birbiriyle karıştırmamalısın. 
mutfak hijyeni
  • Atıkların ayrıştırılması ve çöplerin gıdalar ile teması mutlaka önlenmelidir. 
  • Mutfak tezgahını anlık temizlemek için kullanılan sünger ya da bez gibi ürünler hızlıca bakteri oluşturabilir. Bunları sıklıkla yüksek derece ısıda yıkamalısın ya da kağıt havlu seçeneğine yönelmelisin. 
  • Çiğ ürünlerle pişmiş gıdaları asla bir araya getirerek bekletmemelisin. Bu durumu engellemek için mutfakta yeterli adette boş kap olup olmadığını kontrol edebilirsin. 
  • Herhangi bir kesik, ezilme, yaralanma durumunda oluşabilecek kanamanın gıda ile ya da ortamdaki herhangi bir şey ile temasından kaçınmalısın. Bunu hızlıca engellemenin yolu ise elinin altında bir acil durumlar kutusu bulundurmak olabilir. Böylece vakit kaybetmeden yaranı iyileştirebilir ve çalışmaya devam edebilirsin. 
  • Mutfak lavabosunu rutin aralıklarla temizlemeli ve içine atılan kullanılmış kap, tencere, tava benzeri ekipmanı da doğru şekilde yıkamalısın.  
mutfak hijyeni

Büyük otellerde gıda hijyeni de tıpkı burada sıraladığımız noktalara dikkat göstererek düzenlenebilir. Güvenilirlik İçin Alınması Gereken Güncel Hijyen Önlemleri şimdilerde tüm dünyada pandemi nedeniyle güncellense de gastoronomi dünyasında yıllardır değişmeyen bazı kurallara uymak ve ekip arkadaşlarını da bu yönde uyarmak son derece önemlidir şefim. İyi bir işletme sahibi olmak ve kariyerinde hızlı gelişmek için personel eğitimleri konusuna göz atabilirsin. 

Mutfakta hijyen önerileri hakkında ilgili daha fazla eğitim ve bilgi almak için UFS Academy Şef Eğitimleri uygulamasına göz atmaya ne dersin şefim? Google Play Store veya App Store’dan ücretsiz olarak indirebilirsin. 

Home
Products
Recipes
Chef Inspiration
Menu