Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Gurme Ne Demek?

gurme

Gurme kelime olarak Fransız “Gourmand” kelimesinden dilimize yerleşmiş. Anlam olarak ise “lezzeti keşfetmiş, damak tadına sahip kişi” demek. Kelimenin Fransızcadaki bir diğer manası ise “obur”. Gurme olabilmek için biraz da obur olmak, daha doğrusu farklı tatlar denemeyi sevmek tabii ki gerekli. Gurme denilebilecek kişilerin yemeklerin içindeki tatları birbirinden ayırt edebilmesi beklenir. Gurmelik doğuştan mı gelir yoksa zamanla kazanılabilen bir yetenek midir, açıkçası net bir cevabı yok. Ancak kişilerin gurme olabilmesi ve gurme olarak adlandırılabilmesi için uzun seneler bu işe emek vermesi şart. 

Gurme kavramı, daha çok Fransız mutfağında 16. yüzyıldan itibaren şekillenmeye başlamış. Kral 16. Louis’in yemek kültüründe köklü değişikliklere gitmesi sonucunda böyle bir kavram ve de meslek ortaya çıkmış. Gurmelik bir meslek midir tartışmaları hala devam ediyor olsa da oldukça fazla bilgi ve deneyim birikimi gerektiren bir dal olduğu için, gurmelik meslektir demek çok da yanlış olmaz.

Gurme Mutfak Nedir?

gurme

Gurme mutfak ve gurme şehir kavramları eş zamanlı olarak ilerliyor. Bazı şehirlere hatta yörelere has yiyecekleri, ilk yapılış aşamalarını ve malzeme kalitesini bozmadan hazırlayıp sunan mutfakları gurme mutfak olarak tanımlayabiliriz. Gurme mutfaklar, sıradan ya da günlük lezzetlerin yerine daha sofistike ya da yöresel, yapılışı malzemesi özel yiyecekler sunabilir. Gurme mutfak kavramı kendi içinde pek çok farklı terimin ve olgunun da çıkmasına yardımcı olmuş durumda. Örneğin gurme fast food da artık çok daha fazla tercih edilen ve hatta özellikle aranılan bir durum. İnsanların yemek tercihlerindeki çeşitliliğin artması ve yemeğe ulaşmanın eskiye nazaran çok daha kolay olması sebebiyle fast food tercihlerinde dahi gurme lezzetler öne çıkıyor. El yapımı gurme bir hamburger artık standart büyük zincir markaların hamburgerlerine göre çok daha fazla tercih ediliyor.

Gurme Restoran ve Şef Nedir?

gurme

Gurmelik çok boyutlu bir kavram. Gurme olarak adlandırılan kişilerin neredeyse tüm yemek çeşitlerini ve içeceklerini bilmesini, birbirleriyle uyumunu tahmin etmesini ve hatta tattığı bir yemekte kullanılan malzemenin nereden olduğunu, kalitesini dahi anlaması bekleniyor. İşin içine mutfakta profesyonel olma kriteri de girince gurme şefler sahneye çıkıyor. Gurme şeflerin kurduğu gurme restoranlar ise tüm dünyada popüler. Michelin yıldızlı restoranlar da gurme restoranlara örnek olarak verilebilir. Ancak bir restoranın gurme olması için illaki Michelin yıldızı almış olması ya da gurme bir şef tarafından işletilmesi de gerekmiyor. Bazı küçük yöresel restoranlar, sundukları yemek kalitesi ve sadece oraya özgü lezzetleri sunmaları sebebiyle gurme restoran kategorisine rahatlıkla girebilir. Belirli bir kurala tabi olmayan bu terim, biraz da insanların tercihleriyle şekilleniyor.

Gurme, gurmelik ve gurme yemek kavramlarını incelemiş olduk şefim. Bu bilgilerin yolunu aydınlatmasını diliyoruz.