Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

makarna ve soslar

İtalyan Makarna Çeşitleri 

İtalyan mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan makarna, 1154 yılında Sicilya’da ortaya çıkmıştır. O günden beri öncelikle İtalya ve çevresi olmak üzere tüm dünyaya yayılan ve popülerleşen bu besin; kuru makarna, taze makarna ve fırınlanmış makarna olarak kategorize edilir. Bu kategoriler içerisinde şekillerine göre de ayrıca isimlendirilir. En çok tercih edilen İtalyan makarna çeşitleri isimleri şöyledir: 

  • Spagetti
  • Fettuccine
  • Tagliatelle
  • Pappardelle
  • Canalini
  • Bucatini
  • Linguini
  • Penne Rigate
  • Fusilli Spirale
  • Farfalle 
  • Gnocchi
  • Rigate
  • Ditalini
  • Pipette

Makarna Sosları Nelerdir?

Tereyağlı ya da yalnızca peynirli sade bir taze makarna da muhteşem tadıyla misafirlerini mest edebilir ama uyumlu soslarla birlikte sunduğunda günlerce akıllarda kalacak bir yemek anısına imza atmış olursun. O halde şimdi de envai çeşit makarna sosları içinden, dünyaca ünlü şeflerin en çok tercih ettiklerine değinelim. Buradan aldığın ilhamla, kendi eklemelerini yaparak ortaya bir spesiyal çıkartman da mümkün. 

makarna ve soslar

Bolonez Sos

Adını İtalyan şehri Bolonya’dan alan bu sos kıymalı, soğanlı ve domatesli yoğun bir karışımdır. Klasik reçetede tuz ve karabiber dışında herhangi bir baharata yer verilmez. 

makarna ve soslar

Pesto Sos

Fesleğenin sarımsak ve diğer leziz malzemelerle buluşması neticesinde ortaya çıkan pesto sos; bazı et yemeklerine ve salatalara çok yakıştığı gibi makarnalarla da müthiş uyum sağlar. Parlak yeşil rengi nedeniyle sunum aşamasında tatmin edici bir görsel sunar. 

Alfredo Sos

Yapımı son derece pratik olan bu sos için iyi tereyağ ve kremaya ihtiyacın olacak şefim. İdeal miktarda sarımsak ve parmesan peynirini de eklersen ortaya gerçek bir lezzet patlaması çıkacağından emin ol. Alfredo soslu penne reçetesine göz atmak isteyebilirsin. 

makarna ve soslar

Arabiata Sos

Acıseverlerin her daim liste başına aldığı bu sos ise zeytinyağı ve ince kıyılmış biberlerin buluşması ile hazırlanır. Sosu tavadan aldıktan sonra olduğu gibi makarnanın üzerine dökebileceğin gibi; püre haline de getirebilirsin.  

Napoliten Sos

Makarnada sadelik arayan misafirlerin için ideal seçim! Kabaca bolonez sosun kıymasız hali diyebileceğimiz bu sosun reçetesinde; fesleğen, kekik gibi baharatları kendi isteğine göre düzenleyip ufak değişikliklerle sunabilirsin.

makarna ve soslar

Hangi Makarna Hangi Sos ile Eşleşmelidir?

Makarna çeşitleri soslu tüketildiğinde dikkat etmen gereken nokta hangi makarna tipiyle hangi sosu eşleştireceğindir. Hangi makarnanın hangi sosla iyi gittiğini keşfetmek için aslında bol bol tadım yapmak önem taşır. Küçük bir araştırma sonrasında misafir profiline uyum sağlayacağını düşündüğün sosları pişirerek buna uygun makarna eşleştirmelerini deneyip en başarılı sonuca ulaşabilirsin. Bazı ufak ipuçlarını senin için derledik: 

  • Spaghetti, Tagliatelle ve Fettucine hemen hemen her sosla kullanılabilir. Genel olarak kremalı, domates, salça bazlı deniz mahsüllü,sebzeli ve kıymalı soslar ile tavsiye edilir.
  • Farfalle ve Ditalini albenili şekli ile her sofrayı süsler ve çoğu sosa uyum sağlayacak kadar kalın bir yapıya sahiptir. 
  • Tortellini et, krema, sebze ve pesto sosu gibi yağ bazlı soslar ile birlikte kullanılmalıdır. 
  • Pipette her türlü sos ile kullanabilir. Aynı zamanda çorba ve makarna salatası için de uygun bir çeşittir. İtalya’da bu çeşit geleneksel peynirli makaroni yapımında kullanılır.
  • Fusilli, sosu çekme özelliği nedeniyle sulu ve sebzeli soslar için idealdir. Makarna salatası için de uygun bir çeşittir.
  • Linguini, domates bazlı sosların yanı sıra daha yoğun kıvamlıdır. Örneğin; peynir, yumurta ve krema bazlı soslar ile tavsiye edilir.
  • Rigatoni et, sebze parçaları, krema ve yağ bazlı soslara uygundur ve aynı zamanda fırın makarna olarak da çok iyi sonuç verir.
  • Mantı ve kalem gibi iri taneli makarnalar etli ve kıymalı soslarla iyi uyum sağlar.
  • Erişte makarna çeşitleri içerisinde özel bir yere sahiptir. Genellikle tereyağlı ve cevizli sunulur.
  • Tam buğday unu ile yapılan İntegrale makarnayı zeytinyağlı domates sosları veya sebzeli soslarla hazırlayabilir ve menün için diyet makarna çeşitleri oluşturabilirsin.
makarna ve soslar

Menünü zenginleştirmenin ideal yollarından birinin leziz makarnalar pişirmek olduğunu söylemiştik. İpuçlarını takip ederek, doğru eşleştirmeler yaparak ve en önemlisi taze ve uygun malzeme seçerek yalnızca bir tabak makarna ile akıllara kazınan bir şef olabilirsin. Haydi sen de makarnanın lezzet dolu dünyasına hemen şimdi adım at!

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.