Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

1. Pad See Eiw

Tayland mutfağının en sevilen yemeklerinden Pad See Eiw; anne yemekleri gibi doyurucu, sıcak ve rahatlatıcı bir lezzettir. Koyu renk soya sosunda dana eti, tavuk, çin lahanası ya da brokoli gibi sebzelerin pirinç erişteleriyle birlikte pişirilmesiyle hazırlanır. Klasik ve az malzemeler kullanılarak hazırlanan bu nefis erişteyi hareketlendirmek, aromaları ve tatları pekiştirmek için içerisine chili biberi ve sirke eklenir. İşte bu iki keskin tat büyük fark yaratır. Küçük bir dokunuş gibi görünse de, tavadaki Asya yemeğine özgü tüm tatların tam olarak vurgulanmasını sağlar.

2. Som Tam

Som Tam, Tayland sokak lezzetleri arasında en popüler yemeklerden biridir. Farklı farklı şekillerde servis edilebilir. Temel yemek; rendelenmiş yeşil papaya, domates, havuç, yer fıstığı, kurutulmuş karides, çalı fasulyesi, şeker, sarımsak, balık sosu, limon suyu ve bol miktarda acı biberden oluşur. Daha önce hiç havanda sebze döverek yemek hazırladın mı? İşte Tayland mutfağı farkı! Bu nefis yemeğin tüm malzemeleri bir havan ve tokmak kullanılıp, hafifçe ezilerek bir araya getirilir. Bir de lezzetini bolca eklenen acısından alır. Chili’yi çılgınca dökmekten kaçınma.

3. Kai Jeow

Tayland sokakları boyunca açılan yiyecek tezgahlarının çoğunda satılan Kai Jeow, lezzetli olduğu kadar bütçe dostu bir yemektir. Kai Jeow en basit tanımıyla bir tür Tay usulu omlettir. Ama tabii ki bildiğin omletlere benzemez. Yapılışı tam olarak Asya’ya özgüdür. İçi standart omlet gibi kabarık, ancak dışı altın renkte ve gevrek olur. Genellikle balık sosu ve acı biberle pişirilir ve üzerine Tayland yemeklerinin vazgeçilmezi acı biber sosu dökülerek yenir. Günün herhangi bir saatinde iyi gider, ancak çoğu turist için Kai Jeow bir kahvaltı yemeğidir.

4. Poh Pia Tod

Asya'nın meşhur spring roll çeşitlerinden biri olan Poh Pia Tod, Tayland’ın klasik sokak lezzetleri arasındadır. Yemesi son derce keyifli bu kızartma börekler, Tayland mutfağında tipik olarak ince uzun sarmalar şeklinde hazırlanır. Daha sonra bu sarmalar tek lokmalık parçalara ayrılır ve yanında tatlı biber sosuyla kürdana batırılmış şekilde servis edilir. Mini kanepeleri andıran Poh Pia Tod; et, sebze veya kök sebzeler gibi çeşitli iç malzemelerle hazırlanabilir.

5. Pa Pia Sod

Klasik olarak derin yağda kızartılan Poh Pia Tod, inkar edilemez derecede tatmin edici olsa da, sağlıklı yemek kurallarını birçoğunu yıkar. Tayland yemeklerinin bol çeşitliliği bir kez daha seni şaşırtacak. Çünkü bu enfes lezzetin “Pa Pia Sod” isimli bir kardeşi var. Aynı malzemeler ve iç dolgularla hazırlanan Pa Pia Sod kızartma değil, haşlama olarak hazırlanır. İşte, lezzetten ödün vermeden sağlığı korumanın en akıllı yollarından biri! Tayland sokak yemeği ustaları bu işi biliyor.

Knorr Fajita Çeşnisi 750 g

Zengin ürün çeşitleri ile yemekleri ziyafete dönüştüren lezzetçilerin vazgeçilmezi Knorr Fajita Çeşnisi 750 g UFS güvencesiyle satın almak için hemen tıklayın!

Daha Fazlasını Görüntüle
103 617
₺102,79 Ürün Fiyatı

6. Massaman Gai

Tayland yemekleri içerisinde bolca köri soslu yemek bulunur. Massaman Gai de bunlardan bir tanesi. Fakat onu diğer körili Tay yemeklerinden ayıran şey gözle görülür şekilde İran etkisinde kalmış olması. Evet, yanlış duymadın! Massaman Gai, yoğun İran tatları kullanılan eşsiz bir Tayland yemeği. Yaşasın füzyon yemekler!  Massaman Gai hazırlanırken çoğu köri soslu yemekte olduğu gibi, yapımında Hindistan cevizi sütü ile birlikte tavuk ve patatesler kullanılır. Körili kavrulmuş yer fıstığı, tarçın, defne yaprağı, demirhindi sosu ve şeker ile tatlandırılır. Daha hafif yemekleri tercih eden için başka bir seçenek de vejetaryen versiyonudur. Bu versiyonu hazırlanırken tavuğun yerini tofu alır.

7. Guay Teow

Guay Teow veya daha tanıdık şekliyle şehriye çorbası, özellikle yağmurların arttığı Muson döneminde içleri ısıtan bir Tayland sokak yemeğidir. Çin'den Tayland’a transfer olan, ancak yıllar boyunca eşsiz bir şekilde sevilip özümsenerek, tam bir geleneksel Tay yemeğine dönüşen tariflerden biridir. Çorba, tavuk veya sığır etinden yapılır. Eriştenin cinsi de hazırlayan ustanın damak tadına göre pirinçli erişte veya yumurtalı erişte olabilir. Çoğu satıcı, çorba fokur fokur kaynarken sebzeleri, dilimlenmiş etleri, köfteleri ve erişteleri kazana atar. ‘Peki, bunun neresi Tayland'a özgü?’ dersen hemen cevabı verelim. İçerisine Tay yemeklerinin olmazsa olmazı kurutulmuş acı biber, şeker, limon suyu ve balık sosu gibi çeşniler ilave edilir.

8. Khanom Tan

Biraz da tatlı tezgahlarından ilham alalım! Khanom Tan, Asya palmiyelerinin meyvelerinden yapılan hafif ve leziz bir tatlıdır. Bu palmiyelerden toplanan meyveler, A ve C vitamini yüksek meyvelerdir ve taze olarak tüketilir. Tatları ‘lycee’ meyvesini andırır. Khanom Tan hazırlanırken meyveler; pirinç unu, maya, hurma şekeri, Hindistan cevizi kreması ve Hindistan cevizi sütü ile birlikte karıştırılır. Hafif akışkan hamur oluşturan malzemeler lezzetli bir kek haline getirilir. Yapısı sünger kek gibidir. Tadı ise normal şekere göre biraz tatlı ve aromatiktir.

9. Khao Lam

Önce çatal bıçağı bir kenara koydun, şimdi sıra tabaktan kurtulmakta. Tayland sokak tatlıları yine kalıpları yıkıyor. Khao Lam kelimenin tam anlamıyla bambuda sunulan yapışkan pirinç tatlısıdır. Yapışkan pirinç, siyah fasulye ve yoğun Hindistan cevizi şurubu ile tatlandırılıp düşük ateşte bambu direklerinde kavrulur. Khao Lam, kızartıldıktan sonra pala ile kesilir ve servis edilmeye hazırdır. Sunumundaki bu çılgınlık gözünü korkutmasın, tadı bizim sütlaca çok da uzak sayılmaz. Tay lezzetlerinin bir şaşırtması daha olarak karşımıza çıkan fasulye ise tatlıya çok ilginç bir şekilde yakışır ve kıvam verir.

10. Khao Mao Tod

Bu lezzet aklını başından alabilir. Asya’da muz kızartması sıkça yapılır, fakat bu tarif tüm bildiklerini unutturacak. Çok beklemiş, olgun, hatta hafiften kararmaya başlayan muz, üzerinde çıtır çıtır pirinç kaplaması ve Hindistan cevizi eklenip kızgın yağda kızartılır. Sonuç mu? Enfes çıtırlıkta bir dış yüzey ve son derece tatlı aromaların dans ettiği bir iç kısım. Taylandlılar, kızartarak her lezzetin damakta bıraktığı hissi katlamak konusunda adeta bir uzman.

11. Tong Yip

Tong Yip yapılırken yumurta sarısı, şeker, biraz pirinç ve biraz buğday ununun karışımdan hazırlanan hamur bir lokma kıvamına getirilir. Bizim klasik dökme yuvarlaklarımız yerine yıldız şekli verilir. Bu şekil inanılmaz hoş bir görüntü sağlar. Fakat bu tatlıyı özel yapan sadece şekli değil, aynı zamanda aroması. Şekerle hazırlanan şurubuna yasemin aroması eklenir. Böylece inanılmaz güzellikte, mis gibi yasemin kokan minik çiçekleri andıran tatlılar hazırlanmış olur. Taylandlılar, şükranlarını sunmak ve güzel dileklerde bulunmak için çiçekleri kullanır. Bu sembolik tatlının da bereketi arttırdığına inanırlar. Öyle ki 'Tong Yip’in göz alıcı altın sarısı rengi gibi, dokunduğun her şey altına dönüşsün' dilekleriyle servis edilir.