Alerjiye Sebep Olan Gıdalar Nelerdir?
En yaygın 8 gıda alerjeninin hangi besinlerde bulunabileceği ve bu besinlere ilişkin alerjenlerin yerine kullanılabilecek en iyi besinler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Alerjisi olan bir müşterinizin talebini karşılamanız gerekiyorsa, alerjenin nerede bulunabileceğini bilmeniz önemlidir. En yaygın alerjenler, bu alerjenlerin bulunabileceği besin türleri ve alternatiflere ilişkin bir liste hazırladık.
1. Ağaç yemişleri
Bazı kişilerin ağaç yemişlerine ve/veya yer fıstığına alerjisi bulunmaktadır. Bu ağaç yemişleri arasında Badem, Ceviz, Pekan Cevizi, Fındık, Brezilya Cevizi, Kaju, Antep Fıstığı, Çam Fıstığı, Macadamia Fındığı ve Kestane bulunmaktadır. Bu yemişler soslar, tatlılar, krakerler, ekmek, dondurma, badem ezmesi, badem unu ve fındık yağında yaygın olarak bulunabilmektedir.
Fındık Yerine Kullanılabilecek Besinler: Ayçiçeği Tohumu, Balkabağı Tohumu, Yulaf Ezmesi ve Mısır Patlağı Gevreği.
2. Yer Fıstığı
Yer fıstığına karşı oluşan alerjik tepki besin alındıktan sonra birkaç dakika içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Yer fıstığı genellikle sos, pasta, tatlı, yer fıstığı yağı, yer fıstığı unu ve fıstık ezmesinde bulunmaktadır. Mutfağınızda yemiş kullanıyorsanız menünüzde alternatif bir yiyecek olmasına dikkat edin!
Yer Fıstığı Yağı Yerine Kullanılabilecek Besinler: Badem, Ceviz, Susam
3. İnek Sütü
İnek sütü yoğurtta, kremada, peynirde, tereyağında, süt tozunda ve sütlü gıdalarda bulunmaktadır. Eğer tarife uygun ise, tatlılarda alternatif olarak süt yerine su, soya sütü veya meyve suyu kullanabilirsiniz. Ancak, süte alerjisi olan müşterilerin soyaya da alerjisi olabilir, o nedenle alternatifleri kullanırken ilgili hususları dikkate alın.
İnek Sütü Yerine Kullanılabilecek Besinler: Soya Sütü, Pirinç Sütü, Yulaf Sütü
4. Kabuklular veya Kabuklu Deniz Mahsulleri
Kabuklu besinler arasında karides, büyük karides, yengeç, ıstakoz ve kerevit yer almaktadır. Bu besinlerde bulunan alerjen içerikleri aynı zamanda karides ezmesinde de bulunabilmektedir.
Kabuklu Deniz Mahsulleri Yerine Kullanılabilecek Besinler: Tütsülenmiş Balık (tadı ne kadar sert olursa o kadar iyi olur).
5. Soya Fasulyesi
Tofu veya soya peyniri, soya unu ve tekstüre soya proteini gibi besinler soya fasulyesinden elde edilmektedir. Bu bakımdan, soya fasulyesi içeriği bazı dondurmalarda, soslarda, tatlılarda, et ürünlerinde ve hatta vejetaryen ürünlerde dahi bulunabilmektedir.
Soya Fasulyesi Yerine Kullanılabilecek Besinler: Pirinç Unu & Kanola Yağı
6. Yumurta
Pastaların hemen hemen hepsinde, mus, sos, makarna, kiş, bazı et ürünleri ve mayonezde yumurta kullanılmaktadır. Ayrıca bazı fırın ürünlerinde yiyeceklerin üzerine de sürülmektedir.
Yumurta Yerine Kullanılabilecek Besinler: Muz Ezmesi (Pişirme), Ufalanmış Tofu (Lezzet).
7. Balık
Balık bazı salata süslemelerinde, pizzalarda, çeşnilerde ve balık sosu, soya sosu ve Worcestershire sosu gibi soslarda kullanılmaktadır.
Sos (içeriğinde balık bulunan) Yerine Kullanılabilecek Besinler: Süsleme için mayonez ve yemeği lezzetlendirmek için taze malzemeler kullanabilirsiniz.
8. Buğday
Buğday en baskın alerjenlerden biridir. Unla yapılan yiyeceklerin yanı sıra; ekmek, makarna, pasta, hamur işi, et ürünleri, sos, çorba, bulamaç, bulyon, ekmek kırıntısı gibi un içeren gıdalarda yaygın olarak bulunmaktadır.
Buğday Yerine Kullanılabilecek Besinler: Pirinç unu, Karabuğday Unu, Mısır Unu ve Darı Unu.
Laktoz İntoleransı Nedir?Laktoz intoleransı; sütte bulunan şeker laktozunun sindirilmesi için gerekli olan enzim laktazının yeterli oranda bulunmadığı bireylerde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Tüketildiğinde yaygın belirtileri ishal, gaz ve genel rahatsızlık durumudur.
Laktoz intoleransı bulunan kişiler ne yemelidir?
Soya sütü, soya yoğurdu, pirinç sütü ve soya peyniri gibi süt ürünleri içermeyen peynirler (not: soya da ayrıca bir alerjendir).
Bu kişiler hangi besinleri tüketemez?
İnek, koyun, keçi (veya herhangi bir memeli hayvan) sütü, bazı peynirler, sütlü tatlılar, dondurma, tereyağı, peynir ve doğal yoğurt.
Glüten İntoleransı Nedir?
Glüten intoleransı, vücudun buğdayda bulunan bir protein olan glüteni sindirememesi anlamına gelmektedir, yaygın olarak çölyak hastalığı olarak da bilinmektedir. Otoimmün bir hastalıktır ve bu hastalığın teşhis edildiği kişilerin beslenmelerinden glüteni çıkarmaları gerekmektedir.
Glüten intoleransı olan kişilerin yiyebileceği besinler...
Pirinç unu, karabuğday unu, mısır unu, darı unu ve yemiş, bezelye, tohum, nohut, kinoa ve soyadan yapılan unlar.
Bu kişilerin yiyemeyeceği besinler...
Glüten içeren unlar: buğday, arpa, çavdar, yulaf, malt ve kuskus.
UFS Academy’de seni neler bekliyor?
- Şef eğitimlerine ücretsiz erişim
- Dünyanın dört bir yanındaki şeflerden en iyi tarifler ve ipuçları
- En son mutfak trendleri