Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

fine dine

Tabak Süsleme Sanatı Nasıl Yapılır?

Malzemeleri iyi tanımak, yaratıcılık ve hayal gücünün zenginliği bu sanatta başarılı olabilmek için önemli faktörlerdendir. Öncelikle bilmelisin ki sunum asla tadın önüne geçmemeli. Dolayısıyla mutfağa girdiğinde ilk hedefin yemeğini en lezzetli şekilde hazırlamak olmalıdır, ardından da küçük bir eskizle yemeğini nasıl sunacağına odaklanabilirsin. Burada dikkat etmen gereken şeylerden biri de tabaktaki besin değerlerinin eşit olmasıdır. Protein, karbonhidrat ve sebze dengesini iyi ayarlamak ve tabağın büyüklüğünü porsiyonun ebadına göre seçmek doğru başlangıç adımları olabilir. Süslemede aşırıya kaçmadan, sebzelerin dekoratif özelliklerini bozmadan, dayanabilecekleri süreyi göz önünde bulundurarak ve belli bir mantığa oturacak şekilde veya bir hikayeyi yansıtacak biçimde hazırlayacağınız tabaklar misafirlerinizi mest edecektir. Tasarımın bittiğinde tabağının kenarlarını temizlemeyi sakın unutma. 

fine dine

Tabak Süsleme Fikirleri 

Bu konuda acemi olduğunu düşünüyorsan, kendi orijinal fikirlerine yoğunlaşmadan önce bazı denenmiş fikirlerden esinlenebilirsin. Tabak süslemek adeta resim yapmak gibidir. Resim sanatında nasıl ki renkler ön plandaysa, tabak tasarımında da renkler ahenkli olmalıdır. Elinde tüp boyalar olmadığına göre çeşitli karışımlar yaparak bu renkleri oluşturacak kişi de elbette ki sensin şefim. Maydanoz, pancar, köri, kırmızı biber, safran gibi malzemeleri kullanarak çeşitli soslar elde edebilir ve bunları hem tat hem de görsel bakımdan uyumlu olduğunu düşündüğün ana malzemelerin yanında kullanabilirsin. Yeşil sebze yaprakları ya da meyve kabukları ile hoş bir fon oluşturabilirsin. Tabağı çok fazla doldurmadan, karmaşa yaratmadan, elementler arasında minik de olsa boşluklar bırakarak dengeli bir tabak hazırlamaya çalışmalısın. 

Hayalinizdeki tabağı sunabilmek ve tabak süsleme fikirlerini çeşitlendirebilmek için bol bol yemek fotoğrafı bakmanı ve ufak tefek styling objelerini elinin altında bulundurmanı öneririz. Şefler için mutfak düzenleme sanatı da son derece önemlidir ne de olsa! Sebzeleri farklı şekillerde kesebileceğin bir apart, pürmüz, hamur kalıpları, minik kürdanlar, aynalı servis tabakları gibi… Sonrasında hem lezzetiyle hem de sunumuyla yemeğini zirveye taşımak kolay!

Home
Products
Recipes
Chef Inspiration
Menu