Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Orta Doğu’dan Gelen Eşsiz Lezzet: Humus

humus

“Humus nedir?” sorusunu yanıtlamak için öncelikle bu özel tadı oluşturan malzemelere göz atabiliriz şefim. Geleneksel humus tarifi; nohut, tahin, limon, sarımsak, zeytinyağı ve birkaç baharattan oluşuyor. Bölgelere göre değişiklik gösterse de genellikle kimyon, kırmızı pul biber ve sumak gibi lezzetlendiriciler tercih ediliyor. Hazırlanışı son derece pratik olan bu meze, şeflerin maharetli ellerinden çıkan ufak dokunuşlarla misafirlere bambaşka gurme deneyimler yaşatabilir. Örneğin bol zeytinyağı veya tereyağı ile yapılan klasik sunumun dışında kiremit kaplarda bir kez de fırına atılarak pişirilebilir. Üzerine ilave edeceğin kavrulmuş pastırma, humusun lezzetini katbekat artıracaktır. Çıtır çıtır pastırma ve kavrulmuş çam fıstıklarıyla  bambaşka bir lezzete dönüşen pastırmalı ılık humus misafirlerin için muhteşem bir iştah açıcı olabilir. 

Saymakla Bitmez: Humusun Faydaları

humus

Humus protein bakımından son derece zengin olduğu bilinen bir bakliyatla yani nohutla yapıldığı için, besin değeri yüksek bir gıda. Aynı zamanda lif ve doymuş yağ açısından da son derece zengin olan humus faydaları ile de sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Özellikle bitkisel bazlı beslenmeyi tercih edenler için humus, olmazsa olmaz. İçeriğindeki baharat çeşitliliği ise bu mezeyi sadece lezzetlendirmekle kalmıyor, sağlıklı bir öğün oluşturmak konusunda da destekliyor. Bu noktada elbette sarımsağın katkısını es geçmemek gerekiyor şefim. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, humusun tadı tuzu. Humusu geleneksel tarifi ile sade şekilde hazırlayabileceğin gibi farklı malzemelerle de renklendirebilirsin. Pancarlı, fesleğenli ya da avokadolu humus tariflerini deneyerek humusun faydalarını daha da artırabilirsin. 

İlhamını Humustan Alan Yaratıcı Tarifler 

humus

Böylesine güçlü lezzetlerin bir araya gelerek oluşturduğu humus, elbette senin gibi şefler için de vazgeçilmez bir tabak olabilir. Humus nasıl yapılır konusuna geleneksel bir bakış attıktan sonra, humusu kullanarak yapılabilecek başka yaratıcı lezzetlerin peşine düşebiliriz! Humus hazırlarken deneysel dokunuşlar yapabilirsin. Örneğin nohutun yanına farklı sebzeler katabilir, klasik humusu üzerine eklediğin mantar, ızgara patlıcan veya kavrulmuş çam fıstığı gibi malzemelerle sunabilirsin. Humusu yeni malzemelerle zenginleştirebileceğin gibi yemeklerinde bir tür sos olarak da kullanabilirsin. Çıtır çıtır kızarmış patates kızartması ile pita ekmeği içerisinde sunulan humus soslu köfte, misafirlerin için orijinal bir lezzet olabilir.  

Humusu Ne ile Yemeli? 

humus

Meze masalarının daimi oyuncusu olan humus, farklı kültürlerde bambaşka şekillerde örneğin kahvaltılık, kokteyl atıştırmalığı veya ana öğün olarak tüketilebilir. Çıkış noktası olan Orta Doğu’da; özel pidesi, domates ve salatalık eşliğinde servis edilen humus, sabahın ilk saatleri için bile harika bir alternatif olabilir. Parti ve diğer pek çok davette taze sebzeler eşliğinde bir tür dip sos gibi de sunulan humus, sade patates cipsleriyle de güzel bir uyum yakalar. Ana yemekte kırmızı et ya da kızarmış et sunacaksan, geleneksel humus son derece ideal bir eşlikçi olabilir. Üstelik yanına ekleyeceğin turşu ile lezzeti iki katına çıkarabilirsin. 

Kolay hazırlanışı, yaratıcı tabaklara imkan sağlayan malzemeleri, pek çok kültürün damak tadına yatkınlığı sayesinde menülerde yerini sağlamlaştıran humus tarifi, birkaç minik püf noktası ile sofranın yıldızı haline getirebilir. Örneğin sarımsağı limon suyunun içinde ezmek, nohutu bir gece önceden karbonatlı suda bekletmek ya da pürüzsüz kıvam için nohutlar ılıkken ezmek gibi taktikleri uygulayarak sen de humus konusundaki iddianı kanıtlayabilir, misafirlerini daha da mutlu edebilirsin. 

Knorr Pratik Humus ile Lezzetli Tarifler

Knorr Pratik Humus ile Lezzetli Tarifler

Birbirinden leziz humus tarifleri için kitapçığı indir.

İNDİR