Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Gastronomi Trendleri Nelerdir?

Son derece dinamik, yaratıcı ve özgün deneyimler sunan gastronomi dünyasında trendler de modern yaşamın getirileriyle değişip dönüşüyor. Bu değişim yalnızca yediklerimizden ibaret değil üstelik. Yeme içme adabından masa ve restoran düzenlemelerine, mutfak yönetiminden malzeme kullanımına, yeni ürünlerin menülere dahil edilmesinden tüketici alışkanlıklarına kadar uzanan geniş bir yelpaze bu. Bu yolda yürüyen senin gibi şefler için yeniliklere adapte olabilmek de son derece önem taşıyor. Çoğunlukla pandeminin domine ettiği gastronomi 2022 trendlerini şöyle sıralayabiliriz: 

2022 trendleri

Yeni Restoran Konseptleri 

Hayatımıza son yıllarda giren sosyal mesafe kavramı ister istemez yeme içme sektöründe de etkisini gösteriyor. Masa ve sandalye mesafelerinin açılması, büyük kapalı mekanlarda oturup uzun saatler geçirmek yerine hava koşullarından bağımsız olarak açık havada, daha pratik ve sade yemek yeme ritüelleri popülerlik kazanıyor. Restoran işletmecileri de hem iç mekan düzenlemelerini bu şekilde revize ediyor hem de menülerde birtakım düzenlemelere gidiyor. Böylece misafirler ev dışında yeme alışkanlıklarını daha güvenli bir biçimde devam ettirebiliyor. Sadece tanıdıklara özel davetler ve şef masası denen küçük gruplar için hazırlanmış tematik etkinlikler de 2022 gastronomi alışkanlıkları arasındaki yerini alıyor. 

2022 trendleri

Sağlıklı Beslenme

Doğal, organik, sağlıklı ve dengeli beslenme kavramları artık zorunluluk haline geldi. Bağışıklığımızı güçlü tutmanın ne kadar önemli olduğunu anladığımız şu son dönemde yeme içme biçimlerimizi de değiştirmek zorunda kaldık. Bu olumlu gelişme ile birlikte malzeme alışverişi konusuna özen göstermek gerekliliği ortaya çıktı. Özellikle profesyonel mutfaklar için önem taşıyan bu konu; yani sebzelerin geldiği tarlayı tanımak, ürünlerin nerede ne koşullarda üretildiğini bilmek, nasıl paketlendiği konusunda fikir sahibi olmak şefler ve işletmeciler için artık her şeyden daha öncelikli. Şeffaflık konusunu misafirleriyle samimiyetle paylaşmak ise gastronomide yeni trendler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. 

2022 trendleri

Çevrimiçi Deneyimler 

Yine pandemi ile hayatımıza giren online etkinlikler, gastronomi alanında da sıklıkla karşımıza çıkıyor. İnternet üzerinden düzenlenen yemek atölyeleri, tadım etkinlikleri, kurslar, dersler, ünlü şeflerle buluşmalar bir bakıma dünyadaki yeme içme meraklılarını da zahmetsizce bir araya getiriyor. Bu sayede aslında tüm dünya mutfaklarının ciddi bir etkileşim içerisinde olduğunu da söyleyebiliriz. Dijitale ulaşım sağlayabilen herkes, profesyonel ya da amatör farketmeksizin 2022 gastronomi trendlerini etkiliyor. Bu durum bir bakıma, kendini dünyaya duyurmak isteyen genç ve yaratıcı şefler için de yepyeni bir alan oluşturuyor. 

2022 trendleri

Sıfır Atık 

Daha az çöp üretmek konusuna sık sık değiniyoruz. Sektördeki pek çok profesyonel de bu konunun üzerinde ciddiyetle durduğundan geçen yıla damgasını vuran trendlerden biri de sıfır atık meselesi oluyor. Mutfak rutinini buna göre kurmak, dönüştürmek ve atılacak olanı değerlendirmek fikri her bakımdan son derece fonksiyonel. Kalan sebze köklerini, saplarını çorbalarda değerlendirmek, yoğurttan peynir yapmak ya da uygun sebzeleri fırınlayarak cips olarak sunmak şeflerin son dönemlerde başvurduğu yöntemlerden yalnızca birkaçı. Bu örnekleri artırmak mutfaktaki yaratıcılığı da ateşleyecek bir unsur olabilir şefim. 

Sürdürülebilir bir mutfak ve dönüştürülebilir yeme içme deneyimleri önümüzdeki yıllarda da gastronomi sahnesinde başrolü oynayacak gibi görünüyor. Farklı yemek hazırlama biçimleri ve dünyada olan bitenler hakkında (mesela moleküler gastronomi) daha detaylı bilgi almak istersen, bizi takip etmeye devam et. Ya da henüz yolun başındaysan bu yemek trendlerini daha yakından öğrenmek için gastronomi alanını keşfederek işe başlayabilirsin!

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu