Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Araba

Mutfakta arabanın ne işi olur deme sakın? Dört tekerlekli bu taşıyıcılar mutfağın ve servisin farklı yerlerinde eşyaları kolay taşımak için kullanılır. Özellikle ağır ve çok adetli ürünlerin yerini değiştirmek için önemli yardımcılardır. Arabalar; tepsi taşıma arabası, tabak taşıma arabası, servis arabası, yük taşıma arabası gibi işlevine göre farklı çeşitlere sahiptir.

Breze Kapları

Breze tekniği ile ilgili en önemli konulardan biri de yemeğin pişirme sıvısına doğrudan temasının kesilmesidir. Bu teknik için özel olarak hazırlanan breze kapları içerisinde, sıvı ile teması önleyen delikli bir bölme veya ızgara bulunur. Böylece su dipte kalır ve etler daha lezzetli olur.

Çalışma Çatalı

Bir saman yabasını andıran bu dev çatal, büyük parçaların pişirilmesinde oldukça etkilidir. Pişirme esnasında özellikle etleri ve iri sebzeleri çevirmek için kullanılır.

Devrilir Tava

Devrilir tavalar; fazla derin olmayan, kare veya dikdörtgen şeklinde, dip kısımları düz kapaklı pişirme araçlarıdır. Çok fazla kişi için yemek yaparken dev tencerelerde çalışmak zorlu ve tehlikelidir. Bu yüksek kapasiteli tavalar; her türlü kaynatma, kavurma, soteleme, haşlama, pilav yapma gibi işlerde kullanılır ve çok büyük kolaylık sağlar.

Endüksiyonlu Ocaklar

Alevli ocaklardan farklı olarak endüksiyonlu ocaklar elektrikle çalışır ve jeneratörlüdür. Ocağın üst kısmı seramikle kaplıdır. Çalışan jeneratör ocağın üst bölümünde manyetik bir alan yaratır. Pişirmede kullanılan metal tencere ve tavalar bu manyetik yüzeye değdikleri zaman bir akım oluşturur. Oluşan bu akım tabanlarının ısınmasını sağlar. Böylece hem gereksiz enerji kaybı önlenir hem de ısı tabana eşit olarak dağılmış olur.

Fritözler

Çok porsiyonlu yemekler hazırlarken kızartmalar çok yorucu işlerdir. Ayrıca tavada kızartma yapmak hiç de ekonomik bir yöntem değildir. Fritözler işte burada devreye girer. Bol yağ içerisinde yapılan kızartmaların lezzetini korumak ve yağın yanmasını önlemek adına termostatlı olarak üretilirler. Böylece yağın ısısı 200 dereceyi geçmez ve hazırlanan yemeklerin lezzeti bozulmaz. Pişirme süresini kısaltan basınçlı modeller, özellikle sıkça kızartma işlemi yapılan fast-food restoranlarının gözdesidir.

Gastronorm Küvetler

Profesyonel mutfağın vazgeçilmez mutfak gereçlerinden olan gastronorm küvetler çok amaçlı kaplardır. Profesyonel mutfak standartlarına uygun şekilde hazırlanırlar ve her türlü ocak ve fırınla kullanılabilirler. Yapıları gereği kullanımları ve temizlikleri son derece kolaydır. Ayrıca iç içe geçebildikleri için mutfakta az yer kaplarlar. Genellikle paslanmaz çelikten yapılırlar ve ihtiyaca göre derin, düz, delikli ve kulplu gibi modelleri bulunur.

Helvane Tencere

Helvane tencereler, pilav ya da sote yemekler gibi az sulu yiyeceklerin pişirilmesinde kullanılır. Yayvan bir yapıları vardır ve derinlikleri çok fazla değildir. Çok çeşitli boylarda olabilirler.

Izgaralar

Profesyonel mutfaklarda kullanılan ızgaralar; kömürle çalışan, gazla ya da elektrik enerjisiyle ısınan gibi farklı modellerde olabilir. Klasik olarak pişirmenin yapıldığı üst bölümler, ısıyı çok iyi bir şekilde ileten paslanmayan çelik ya da dökme demir kullanılarak yapılır. Ayrıca bu yüzeyler yiyeceklerin yapışmasını önler ve kolay bir şekilde temizlenebilir.

İstim Tenceresi

Bu özel amaçlı tencere benmari usulü pişirme benzeri yöntemler uygulanırken kullanılır. İki katlı bu özel tencerenin alt bölümüne eklenen su kaynarken üstte bulunan yiyeceklerin su buharının yaydığı ısıyla pişmesi sağlanır.

Kaçerola

Kaçerola ya da kaserol olarak anılan bu özel kaplar tava ile tencere arasında bir yapıdadır. Özellikle sos yapımında kullanılırlar. Genelde kapaksız olurlar ve birçok farklı boyu bulunur.

Masat

Şeflerin bıçakları her zaman keskin olmalı. İşte, bu keskinliği sağlamak için her mutfakta mutlaka bulunan bıçakları bilemeye yarayan aletlere masat denir. Kalın bir şiş görünümündeki bu metal çubuğun kullanımı deneyim gerektirir. Bıçağın keskin kenarı masata, yaklaşık 20 derecelik bir açıyla bastırmadan dipten uca doğru sürülür ve bileme işlemi yapılır.

Parizyen Kaşığı

Ucu top gibi yuvarlak olan bu kaşık, dondurma kaşığına benzer fakat daha küçüktür. Doğrama sırasında sebze ve meyvelere ya da patates benzeri garnitürlere yuvarlak şekil vermede kullanılır. Sunum kaşığı olarak da adlandırılan bu alet, dekoratif tabaklar hazırlamak için önemli bir yardımcıdır. Klasik parizyen kaşıklarının ucu yuvarlak olsa da, farklı amaçlar için kullanılan oval yapıda ya da tırtıklı modelleri de bulunur.

Rechau

Rechau ya da reşo olarak isimlendirilen ısıtıcılar yemekleri sıcak tutmaya yarayan ocaklardır. Elektrikli olan modellerin yanında sıvı ya da katı yakıt kullanılan çeşitleri de bulunur. Reşoların alt bölümünde ısıtıcı kısım, üst tarafında ise yemeklerin konulduğu kaplar ve ısıyı önleyici kapaklar vardır.

Salamander

Salamandra olarak da isimlendirilen bu ısıtıcı fırınlar, esasen üstten ısıtmalı ızgaralardır. Kabin kısmında ısı yukarıdan verilerek yemeğin sadece üst kısmının pişmesi sağlanır. Bu ızgaralar sayesinde tatlar ve yemeklerin üstü güzel bir şekilde karamelize hale getirilir. Örneğin, graten yapımında eritme şeklinde kullanılan peynir ya da tatlılarda üst kısımdaki şeker lezzet verecek şekilde kahverengileştirilir.

Şaşula

Kapalı ya da açık modelleri olan, genellikle ısıya dayanıklı olması için metalden yapılan küçük küreklerdir. Taneli yapıdaki malzemeleri ölçekli olarak aktarmaya yarar. Arkası kapalı olan şaşulalar büyük parçalar için, açık olan modeller ise bakliyatlar için idealdir.

Thermobox

Özellikle catering ve toplu yemek hazırlığı yapılan mutfaklarda kullanılan thermobox bir taşıma aracıdır. Yemeklerin taşınması sırasında sıcak ya da soğuk fark etmeden ısısı ne ise onu korumayı sağlayan yalıtımlı taşıma kaplarıdır.

Un eleği

Profesyonel mutfakların özellikle fırın bölümlerinde sıkça kullanılan un elekleri, farklı boyutlarda ve şekillerde olabilir. Büyük olanların yanında tek elle çalışılabilen pratik modelleri de bulunur. Un eleklerinin daha büyük taneli malzemeleri elemede kullanılan iri delikli olanlarına kalbur adı verilir.

Vakum Makinesi

Vakum makinesinin temel işlevi, yiyecekleri uzun süreli saklama için hazırlamaktır.  Streç filmden çok daha dayanıklıdır. Bu nedenle et ürünleri gibi kolay bozulan malzemelerin sıkıca ve içerisinde hiç hava kalmadan kapatarak saklanması, malzemelerin uzun süre için stoklanması gibi işlerin yanı sıra düşük sıcaklıklarda uzun süreli pişirme işlemleri için de tercih edilir.

Zırh Kıyma Makinesi

Zırh kıyma makineleri, başta etler olmak üzere büyük parçalı malzemeleri çok küçük şekilde doğramaya yarar. İçlerinde dev dönen bıçaklar bulunur ve eklenen malzemeler tamamen parçalanırken bir yandan da yoğurma işlemi gerçekleşir. Bu özelliği nedeniyle sıkça köfte hazırlığı için tercih edilir.