Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Temizlik ve düzen hassasiyeti

Profesyonel bir şef için çalıştığı ortamın temiz ve düzenli olması çok önemlidir. Özellikle temizlik konusu müşteri sağlığı ile birebir ilişkili olduğu için bu konuda asla taviz verilmemesi gerekir. Mutfak profesyonelleri zorunlu eğitimlere katılır, periyodik testlerden geçer, sertifikalar alır... Düzen ise bir şefin mutfak yönetimindeki başarısının altın anahtarıdır. Kalabalık ve değişen saatlerde görev alan büyük bir ekibin verimli çalışabilmesi için her türlü malzeme belli kurallar çerçevesinde kullanılır. Bu konunun takibi de en çok şef tarafından yapılır.

Malzeme seçiminde titizlik

Artık neredeyse her mevsimde her türlü sebze ve meyve bulunabiliyor. Ancak mevsime uygun taze ve doğal ürün kullanmak başarılı şeflerin ortak noktalarından biridir. Alışveriş için tercih ettikleri markalar ve tedarikçiler her zaman bellidir. Siparişler zamanlama gözetilerek verilir. Örneğin iyi bir şef bal kabağı ve enginar mevsimini atlamaz. Hangi balık hangi ayda yenmeli bilir. Hangi bölgenin zeytinyağı hangi asit oranına sahiptir, kahvaltıda mı kullanılır yoksa salatada mı iyi olur gibi konulara hakimdir. Ayrıca her şeyde olduğu gibi mutfakta da belli trendler olur. O sene kuşkonmaz çok popülerse menüsünde buna yer verir veya kinoa adı sıkça geçiyorsa onu farklı şekillerde yemeklerine ekler.

Yaratıcılık ve özgünlük

Yemek yapmak aslında bir yaratımdır. Gestalt psikolojisinin temel ilkesi der ki; “Bütün, parçaların toplamından fazladır”. Başarılı bir şef, malzemeleri bir araya getiriş şekliyle yepyeni bir bütün yaratır. Belki her evde bulunan iki-üç malzeme kullanmıştır ama onları hazırlama, pişirme ve sunma biçimi bambaşkadır. Onun adından söz ettiren de işte bu yeteneğidir.

Yenilikçilik

Mutfakta çalışmak özellikle de belli bir menü üzerinden ise sürekli aynı şeyleri tekrar etmekle sonuçlanabilir. Ama her zaman bir “şefin spesyali” alanı bulunur. Merak etme, araştırma ve geliştirme bir şefin en önemli özelliklerindendir. Olduğu yerde saymamak, kendini tekrara düşmemek, temelde sağlam bilgilere sahip olmak ama aynı zamanda günü yakalamak ve gelişime odaklanmak bir profesyonel için vazgeçilmezdir.

Müşteri Memnuniyetini Önemsemek

Başarılı bir şefe aslında bu unvanı yakıştıran kişi müşteridir ve şef bunun farkındadır. Bu nedenle bir mutfakta müşteri memnuniyeti esastır. Gittiğin bir restoranda yemeği beğenmeyip bir başka yemekle değiştirmek isteyen veya yeniden hazırlanmasını isteyen bir müşteriye mutlaka rastlamışsındır. Kaliteli bir mekanda çalışan şef bu tip istekleri geri çevirmez ve müşteri memnuniyetinin aslında işinin zor olduğu kadar onu geliştiren bir parçası olduğunu da bilir.

İşini Aşkla Yapmak

Başarılı bir şef adeta işine aşıktır. Mutfak malzemelerinin dilinden anlar, onlarla konuşur, üretmeyi sever ve aslında bunu işi olarak görmez. Aklı fikri ve tüm konsantrasyonuyla en iyiye ulaşmak için çabalar. Aksi durumda bu kadar yorucu bir meslekte güzel sonuçlar elde edilemez zaten. Birlikte çalıştığı ekip arkadaşlarını da bu çerçevede seçer. İşini hakkıyla yapan ve seven bir ekiple harikalar yaratır. 

Başarılı şeflerin vazgeçilmez alışkanlıkları ve kuralları, mutfakta istenen başarıya ulaşmak için sadece iyi yemek pişirmenin yetmediğini gösteriyor. Sen de mesleki hassasiyetlerini üst seviyelerde tutarak başarıya ulaşabilirsin.

Önerilen Tarif

Fettucine Alfredo Tavuklu ve Mantarlı

İtalyan mutfağının vazgeçilmezlerini mutfağınıza taşıyın Fettucine Alfredo Tavuklu ve Mantarlı şeflere özel sırlarını UFS profesyonelliği ile keşfedin!

Tüm Tarifleri Görüntüle

Knorr Sebzeli Çeşni 750 g

Knorr Sebzeli Çeşni ile yemekleriniz dört mevsim aynı kalite ve lezzette. Knorr Sebzeli Çeşni 750 g UFS güvencesiyle satın almak için hemen tıklayın!

Daha Fazlasını Görüntüle
30 178
₺29,64 Ürün Fiyatı

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.