Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Tayland Yemek Kültürü

tayland yemek kültürü

Tayland yemek kültürü özellikle Tayland’a gitmeyi düşünen ziyaretçiler tarafından merak edilir. Dünyanın en çok beğenilen mutfakları arasında olan Tayland mutfağı; çorba, salata, pirinç, et ve deniz ürünlerinden oluşan oldukça geniş bir mutfak. Tayland’a komşu ülkelerde de bu kültürün çok sevilen yemeklere ulaşmak oldukça kolay. Tayland civarındaki neredeyse her ülkede bir Tay restoranı bulabilirsin. Ayrıca Tayland yemekleri için Hindistan, Çin ve Okyanusya mutfaklarının bir karışımı diyebiliriz. Tay mutfağında Hindistan usulü körileri, Çin usulü soteleme tekniklerini ve birbirinden çeşitli yerel lezzetleri bulabilirsin.

Gidenlerin en çok şaşırdığı şeylerden biri olduğu için çoğu insan Tayland mutfağını sadece böceklerden ibaret sansa da durum aslında öyle değil. Tayland yemek kültüründe çoğu Uzak Doğu ülkesinde de olduğu gibi dört ana unsur öne çıkıyor. Bu unsurlar; tatlı, ekşi, tuzlu ve acı.

Tayland kendi yerel ve yöresel yemek kültürüne oldukça önem veren ve bunun dışına çok da çıkmayan bir ülke. Bu sebeple batı tarzı yemeklere Tayland mutfak kültüründe hem sıkça rastlanmıyor hem de olanlar oldukça pahalı. Uzak Doğu mutfağının genelinde; akrep, karınca, böcek, köpek gibi canlıların yendiği doğru ancak bu tarz yiyecekler, bizdeki bazı sakatat çeşitleri gibi az tüketilen yiyeceklerden. Bunları nadir tüketilen marjinal yiyecekler olarak düşünebilirsin.

tayland yemek kültürü

Tayland mutfak kültürü genel olarak acı ve baharatı oldukça seven ve çokça kullanan bir kültür. Bu sebeple eğer acı ve baharatla aran çok iyi değilse, özellikle sipariş verirken şu iki kelimeyi bilmen senin için hayat kurtarıcı olabilir. “Mai Pet” demek, yemeğini baharatlı ve acı istemediğini söylemiş olursun. Bu da tercih edilen yemeği, acı ya da baharat sevmeyen damaklar için keyifle yenilebilir bir hale getirmiş oluyor. 

tayland mutfak kültürü

Bambu filizi, egzotik fasulye türleri, tatlı patates ve yöresel mantarlar da Tayland mutfağında çokça kullanılan malzemelerden. Aynı zamanda bir baharat cenneti olan ülkede, zencefil, zerdeçal, havlıcan, misket limonu, kişniş, nane, sarımsak, limon otu ve yeşil köri yaprakları en çok tercih edilen aromalardan bazıları.

Tayland yemek kültüründe yalnız yemek yemenin kötü şans getireceğine inanıldığı için yemekler genellikle kalabalık gruplar halinde yeniyor. Geleneksel olarak da tüm yemekler ortak kaplardan yeniliyor. Ancak restoranlarda bu durum turistlerin isteklerine göre ayrı tabaklar şeklini almış durumda.

Tayland Mutfağı Yemekleri 

tayland yemek kültürü

Ana öğesi pirinç olan Tayland Mutfağı deniz ürünleri bakımından da oldukça zengin. Genelinde tüm yemekler de olduğu gibi deniz ürünleri de soslarla servis ediliyor. Tayland mutfağının en önemli ve ünlü yemeklerinden birisi de Tom Yan Kung. Deniz ürünleri ile yapılan ve başrolde karides olan bu yemek, bir nevi balık çorbası görünümünde. İçinde ekşi ve acı lezzetleri barındıran oldukça ünlü bir yemek. 

tayland yemek kültürü

Tropikal bir iklime sahip olan Tayland’da ülkemizde yetişmeyen pek çok sebze ve meyveyi de bulmak mümkün. Durian, mangosteen, rambutan, mango, rose apple, guava, dragon fruit ve jack fruit denenmesi gereken meyvelerden sadece bazıları. Farklı yemek zevklerine açık olanlar içinse kızartılmış ya da kavrulmuş böcek çeşitleri mevcut.

En beğenilen ve sevilen Tay yemeklerini sıralamak gerekirse:

  • Tom Yam Kung (Baharatlı karides çorbası)
  • Kaeng Khiao Wan Kai (Tavuklu yeşil köri)
  • Phat Thai (Tay usulü erişte)
  • Phat Kaphrao (Fesleğenli kızartılmış et)
  • Kaeng Phet Pet Yang (Fırında kızartılmış ördek körisi)
  • Tom Kha Kai (Hindistan cevizi sütlü tavuk çorbası)
  • Yam Nua (Baharatlı et salatası)
  • Mu/Kai Sa-te (Zerdeçal ile kaplanmış tavuk veya domuz eti)
  • Kai Phat Met Mamuang Himmaphan (Kaju cevizi ile kızartılmış tavuk)
  • Kaeng Phanaeng (Hindistan cevizi kremasında et körisi)


Farklı malzemelerle hazırlanmış, damaklarda bambaşka izler bırakacak yemekler bunlar.

Tayland mutfağının farklı kültürlerden etkilendiğinden bahsetmiştik. Hindistan’ın etkisiyle mutfağa giren; kırmızı köri, yeşil köri ve sarı köri, Tayland mutfağında pirinçle birlikte sıkça tüketilen körilerinden. Massaman köri et ve tatlı patates ile kullanılırken panang köri ise bir başka köri çeşidi olarak yerini alıyor.

Pirinç yemekleri, erişte yemekleri, farklı ve deniz ürünlü çorbalar, meyvelerin bolca kullanıldığı salatalar, Çin yemekleri, deniz ürünü yemekleri, vejetaryen yemekler, farklı tatlılar ve tabi ki böcek yemekleri Tayland mutfağı yemeklerinden sadece bazılarını oluşturuyor.

Tayland Sokak Yemekleri 

tayland sokak yemekleri

Tayland’ın ünü kıtaları aşmış olan sokak yemekleri, mutfağıyla ilgili ilk dikkati çeken unsurlarından biri. Turistlerin en çok tercih ettiği sokak lezzetlerinden birisi, tavuk, et ya da sebze ile yapılan bir erişte türü olan Pad Thai veya bir diğer dikkat çeken sokak yiyeceği de kızartılmış pirinç. Sokak yemeklerinin çeşitliliği bakımından dünyada 4. olan Tayland sokak lezzetleri denenmeyi hak ediyor. Sokak lezzetlerine biraz daha yakından bakalım şefim.

Erişteler

Farklı kalınlıklarda olan, etli ve tavuklu seçenekleri bulunan, erişteler ayak üstü yemek için de çok lezzetli bir alternatif. Özellikle Pad Thai’nin çok tercih edildiğini söylemiştik.

Köriler

Birbirinden farklı köri çeşitlerine ev sahipliği yapan Tayland mutfağında, sokak lezzetleri de köriden nasibini fazlasıyla almış durumda. Envai çeşit köri ile yapılmış, birbirinden farklı yemekleri de sokaklarda tadabilirsin.

Izgaralar

Çöp şişlere geçirilmiş ve yemeğe hazır olarak satılan sebze ya da et kızartmaları. Ahtapot ızgara da bu ızgaralar arasında yer alan ve oldukça popüler bir yemek. 

tayland sokak yemekleri

Sosisler

Yine Tayland’a özgü, çöp şişlerde satılan deniz ürünleri ya da sosis çeşitleri.

Böcek Yemekleri

Herkesin en çok ilgisini çeken kısım böcek yemekleri. Tırtılından karıncasına, akrebinden hamam böceğine dek çok farklı kızartılmış böcek çeşidini deneyebilirsin. Ağustos böceği, solucan, ipek böceği, tarantula ve çekirge de zengin böcek menüsünde yer alan böceklerden. Bu böcek yemekleri Tayland yöresel yemekleri arasında bulunan lezzetlerden.

Tatlılar

Hindistan sütü ile yapılan, rengarenk geleneksel tay tatlıları, sokak yiyeceklerinin en renkli kısımlarından.

Krepler

Bizdeki kreplere benziyor ancak waffle gibi çikolata ve meyvelerle süsleyerek servis ediliyor.

Muz Kızartma

Muz kızartma, yine yöresel ve çok tercih edilen bir sokak lezzeti.

Bunların dışında; çeşitli meyve suları, yapışkan pirinçli mango, kahveler, Hindistan cevizi kabuğundan sunulan dondurmalar da tadına varılması gereken sokak yiyeceklerinden. Izgarada pişirilmiş gökkuşağı ıstakozu, kızgın yağda kızartılmış yabancı karides, sebzelerle sotelenmiş deniz salyangozu ve at nalı yengeç yumurtası, yine sokaklarda satılan deniz ürünlerinden sadece bazıları.

Tayland yemek alışkanlıkları, kendine has mutfağı, kültürü ve lezzetleriyle başka hiçbir yere benzemiyor. Bu farklı kültürün sana da ilham vereceğinden eminiz şefim. Yapacağın yemekler için şimdiden ellerine sağlık!