Geleceğin Menüleri Trendleri
35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması için reçetene ilham olacak trendleri keşfet!
Gastronomi Dünyası’ndan İçgörüler
Sınır Tanımayan Mutfaklar: Lezzet Dolu Bir Dünya
“Şefler artık sadece bir yörenin ustası değil; dünya lezzetlerinin ustası olmaya soyunuyorlar. Fransız tekniğinde pişmiş bir etin üzerinde Asya usulü bir sos, yanında Latin Amerika’dan ilham alan bir garnitür görmek şaşırtıcı değil. ”
Vedat Milor, Kültür ve Gastronomi Yazarı
Yeni Nesil Yemek Deneyimi: Keşif Dolu Tabaklar
“Yemek yemek sadece karın doyurmak değil, bir deneyim yaşamak demek. Bu deneyimi iyileştiren en önemli adımlardan biri, restoran ve otellerin menülerini sadece yemek seçenekleriyle sınırlamayıp, işletme bünyesinde sundukları farklı deneyim ve etkinlikleri de görünür kılabiliyor.”
Duygu Kutluoğlu Kılıç, CEO FineDine
UFS Lider Şefi Osman Bahadır’dan
Peri Peri Peynir Potu Reçetesi
Klasik Amerikan cheese pot sunumunu, Kore sokak lezzetlerinin baharatlı ve eğlenceli karakteriyle yeniden yorumladık. Tüm bileşenler peynire batırılarak yeniyor; eğlenceli, paylaşmalık ve doyurucu bir deneyim yaratıyor. Menüsünde dinamizm yaratmak isteyen ve genç misafirlerine paylaşmalık, atıştırmalık bir alternatif sunmak isteyen operatörler için ideal bir reçete.
Sokak Lezzetlerine Şef Dokunuşu: Rahatlığın Cazibesi
“Sokağın lezzetleri olarak görülen dürüm, köfte-ekmek, balık-ekmek, kokoreç, hamburger, sosisli, taco veya başka ülkelerin sokak lezzetleri,..., eskiden de bu yemeklerin meraklısı vardı, ama hiç kimse onları ünlü şeflerin yorumlamasını beklemezdi ya da lüks restoranların menülerinde görmeyi hayal bile etmezdi. Oysa şimdi, en popüler şefler bile sadece sokak lezzetlerinden ilham alan yiyeceklerle dolu menülere sahip restoranlar açabiliyorlar. Çünkü artık, gastronominin ilham kaynağı; yerel malzemeler, ev hissi veren yemekler, kuralları değil deneyimi önceleyen lezzetler.”
Merin Sever, Editör & Gastronomi Araştırmacısı
UFS Meksika Şefi Andrés Cardona ve UFS Kuzey Amerika Şefi Kyle Jakob’dan
Baja California Tarzı Balık Taco Reçetesi
Bu balık taco, özellikle Baja California bölgesinden gelen Meksika’nın zengin sokak yemeği kültüründen doğmuştur. Bu yemek, her sosyal sınıfın keyifle tükettiği, erişilebilir ve ekonomik bir sokak lezzeti olan taco’ya duyulan evrensel Meksika sevgisini yansıtır. Malzemeleri ve pratikliği sayesinde Meksika kültürünü kutlayan bu yemek, bölgesel tatların karmaşıklığını lezzetli ve kapsayıcı bir şekilde deneyimleme fırsatı sunar.
Köklere Dönüş: Geleneksele Övgü
”Benim için Köklere Dönüş, doğaya geri dönmek demek. Yerel toprağı kucaklamak, sürdürülebilir tarım ve bilinçli doğadan toplama (foraging) yöntemleriyle çalışmak, ormanları ve meraları tüketmeden, ekosisteme saygı duyarak malzeme temin etmek demek.”
Ana Roš, Hiša Franko’nun Şefi ve Sahibi
UFS Müşteri Geliştirme Şefi Cumali Çetinkaya’dan
Tavuk Rulo Tirit Reçetesi
Tirit, Anadolu mutfağında her yörede farklı şekillerde pişirilen, ancak özünde aynı fikri taşıyan bir yemektir: artan ekmek ya da yufkanın, et veya tavuk suyuyla ıslatılarak değerlendirilmesi. Bu reçetede, tiritin bu güçlü geleneğini korurken, sunumunu modernize etmek için yufka kullanmayı tercih ettik. Bu tabak, geçmişin geleneksel aklını, bugünün mutfak diliyle birleştiriyor.