Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

En Baştan Başlayalım: Nar Nerede Yetişir?

En Baştan Başlayalım: Nar Nerede Yetişir?

Ülkemizde pek çok yerde yetişen nar özellikle Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ekilir. Özellikle Denizli’nin Irganlı kasabası, nar yetiştiriciliği sırasında ilk sıradadır. Nar ılıman iklimi seven ve ağaçta yetişen bir meyvedir. Sıcak ve bol güneşli yerler hızlıca yetişir nar ağaçları ve bolca da meyve verir.

En İyileri Alalım: Nar Nasıl Seçilir? 

En İyileri Alalım: Nar Nasıl Seçilir?

En güzel, en lezzetli narları seçmenin birkaç püf noktası var şefim. İşte bunlardan birkaçı:

  • Ağır olan narı seçmelisin. Bu nar tanelerinin daha dolgun ve daha sulu olduğunun bir göstergesidir.
  • Kabuğu en koyu renkli olan narlar en olgun ve lezzetli narları temsil eder.
  • Daha yuvarlak bir şekli varsa bu nar tam olarak olgunlaşmamış demektir. Ama hafifçe kenarları köşeleri belirginleşmeye başladıysa bu narlar yeterli olgunluğa ulaşmış demektir.
  • Narın eline aldığın zaman sert olmalı. Kabuğunda yumuşama olmayan narları tercih etmelisin.
  • Kabuğu pürüzsüz ve üstünde yarık olmayan narları tercih etmelisin.

İstediğimiz Zaman Yiyelim: Nar Nasıl Saklanır?

İstediğimiz Zaman Yiyelim: Nar Nasıl Saklanır?

Narı saklamanın ve onu istediğin zaman tüketmenin bir sürü farklı yolu var. Şimdi bu metodlara sırayla göz atalım:

  • Narı eğer buzdolabı dışında muhafaza etmek istersen, bunun için karanlık, güneş görmeyen, ne almayan ve mümkünse serin bir kileri tercih etmelisin. Böyle bir ortamda saklayacağın narlar uzun süre tazeliğini koruyacaktır. Bu şekilde oda sıcaklığında saklarsan 1 ay kadar bozulmadan durabilir.
  • Narları yine bütün olarak saklamak istersen buzlukta ya da derin dondurucuda saklamalısın. Bunun için narları önce güzelce yıka, sonra da hiç nem kalmayacak şekilde kurula. İyice kuruladığın narları teker teker buzdolabı poşetlerine koyabilir ve bu şekilde dondurucuya yerleştirebilirsin. Buzdolabı poşetinin üstüne narı buzluğa koyduğun tarihi yazman da çok iyi olur. Bu şekilde 1 sene kadar saklayabilirsin.
  • Narı yine bütün olarak oda sıcaklığı yerine buzdolabında saklamak da isteyebilirsin. Kuru ve nem almadığı takdirde, buzdolabında 2 ay kadar tazeliğini koruyacaktır. 
Nar Saklamanın En Kullanışlı Yolu
  • Narı saklamanın en kullanışlı yollarından birisi de onu tanelerine ayırıp saklamak. Bu yöntemle eğer buzdolabında saklamak istersen ağzı kapalı bir kabın içinde yaklaşık 5 gün kadar tazeliğini korur.
  • Narı taneledikten sonra buzlukta da saklayabilirsin ki bu şekilde çok daha uzun süre dayanırlar. Narı güzelce taneledikten sonra buzdolabı poşetlerine bölebilir ve hava almayacak şekilde ağzını kapadıktan sonra buzlukta 2-3 ay kadar saklayabilirsin. Daha uzun süre saklamak için nar tanelerinin her birinin kuru olduğundan emin olmalı ve tek bir sıra halinde bir mum kağıdına sermeli bu şekilde öncelikle şok bir dondurma işlemi uygulayıp, sonrasında poşetlere bölüştürmelisin. Bu şekilde de 1 sene kadar saklayabilirsin.
  • Narın suyunu saklamak istersen, katı meyve sıkacağı ile suyunu sıkabilir ve küçük pet şişelere bölerek yine buzlukta saklayabilirsin.

Nar Nasıl Temizlenir?

Nar Nasıl Temizlenir?

Narın kabuğunu temizlemek oldukça kolay olsa da tanelerini ayırmak ve ayıklamak biraz zahmet isteyen bir iş. Nar nasıl temizlenir ve tanelenir birlikte bakalım:

  • Nar tanelerini ayıklamaya başlamadan önce mutfak önlüğünün üstünde olduğundan emin olmalısın çünkü bu işlem oldukça renkli olabilir.
  • Narı 4 eşit parçaya bölmelisin.
  • Böldüğünüz nar parçalarını su dolu bir kaba al ve elinle hafice tanelemeye başla. Nar taneleri ağır olduğu için suyun dibine çökecek, zarları ve kabukları ise kolayca ayrılmış olacak.
  • Narı bu şekilde kabuklarından ve zarından ayrıldıktan sonra sudan bir süzgeç yardımıyla narları çıkar. Çıkardığın narları güzelce tanele ve işte hazırsın.

Nar Nasıl Sıkılır ve Nar Neden Çatlar?

Olgun nardan mis gibi nar suyu çıkarmanın birkaç yolu var. Öncelikle narları taneleyip, bir süzgeçe yerleştirip, kaşığın tersiyle ezerek suyunu çıkarabilirsin. Katı meyve sıkacağı kullanarak da narın suyunu elde edebilirsin. Bazı narlar çatlak olur. Bu meyvenin yeterince sulanmadığının ve olgunlaşırken kabuğunun ona yetmediğinin bir göstergesidir. Çatlamış narları tercih etmemelisin.

Narla Yapabileceğin Müthiş Lezzetler

Nar ve Mantarlı Risotto

Nar girdiği her yemekte minik lezzet patlamaları yaratıyor ve tadına tat katıyor. Nar, mantar, risotto pirinci, soğan ve sarımsakla buluşuyor ve ortaya efsane bir güzellik çıkıyor. Nar taneleri rengiyle adeta bu risottoya ışık katıyor. Sana da zevkle pişirmek kalıyor şefim. Tarife göz atmak için buraya tıklayabilirsin.

Keçi Peynirli Soğan Dolması: Ceviz, Nar Taneleri ve Kırmızı Hindiba ile

Eşsiz aromasıyla keçi peynirinin doldurduğu nefis soğanlar. Bu enfes dolmanın yanında tazecik hindibalarla hazırlanmış enfes bir salata ve o salataya can katan bir İtalyan salata sosu var. Son dokunuş olarak da nar taneleri ile zenginleşen bu tarife buraya tıklayarak ulaşabilirsin şefim.

Şimdiden narla hazırlayacağın tüm yemekler için ellerine sağlık. 

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu