Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

gıda fermentasyonu

Fermantasyon Çeşitleri

Fermantasyon nedir sorusunu arkamızda bıraktığımıza göre şimdi çeşitlerine geçebiliriz. Temelde 3 tür fermantasyondan bahsedilir. Bunlar; laktik asit fermantasyonu, alkol fermantasyonu ve propiyonik asit fermantasyonudur. Laktik asit fermantasyonunda, adından da anlaşılabileceği gibi gıda asitlenir. Böylelikle bozulmaya neden olabilecek mikroorganizmaların büyümesi engellenmiş olur. Mesela sütün ekşimesi ile meydana gelen yoğurt, ayran ve peyniri bu tip fermantasyona örnek olarak verebiliriz. 

Alkol fermantasyonu ise ekmek ve alkol yapımında tercih edilir. Ekmek hamurundaki maya hücreleri yeterli hava alamadıklarında alkol ve karbondioksit üretirler. Böylece hamurun içinde kabarcıklar oluşur ve bu sayede ekmek şişer. Son olarak İsviçre tipi yani büyük gözenekli sert peynir yapımında kullanılan propiyonik asit fermantasyonunu da kenara not etmekte fayda var şefim. Ayrıca bazı bakteri ve küfler tarafından gerçekleştirilen fermantasyonlar da mevcuttur. Bunlara örnek olarak da sirke ve soya sosu gibi gıdaları verebiliriz.  

gıda fermentasyonu

Fermantasyon Nasıl Yapılır?

Fermente etmeyi düşündüğün gıda her ne olursa olsun, bazı ipuçlarına ihtiyacın olacak şefim. İşini bir parça kolaylaştırmak için sana küçük bir liste hazırladık. Göz atmaya ne dersin? 

1. Başlangıç Kitini Hazırla 

Gıda fermantasyonuna başlamadan önce hangi besinle çalışacağına bağlı olarak başlangıç malzemeni hazırlamalısın. Bu peynir altı suyu da olabilir, önceki ekmek hamurundan bir parça ya da maya da… Bunları, fermente etmek istediğin gıdaya eklediğinde süreç hızlanacak ve doğru adımları izlediğinde ürün başarı ile sonuçlanacaktır. 

2. Ekipmanını Her Zaman Temiz Tut

Son derece hassas bir proses olduğundan fermantasyon sırasında mutfağını ve tüm ekipmanını sterilize etmen gerekir. 

gıda fermentasyonu

3. Gıdanın Hava İle Temasını Kes

Fermantasyon sürecinin altın anahtarlarından biri de budur. Yiyecek ya da içeceğin tipine göre ideal elementi kullanarak bunu gerçekleştirebilirsin. Saklama kabın da hava geçirmez olmalı. 

4. İdeal Isıda Beklet

Genellikle oda ısısında iyi çalışan fermantasyon süreci elbette ki hangi besini fermente ettiğinize göre değişir. Ancak çoğunlukla soğuk hava akımı, süreci yavaşlatacaktır. Hatta bu sebeple başarısız olma ihtimali bile bulunur. Aynı şekilde, tam tersi çok sıcak bir ortam da işlemi geçersiz kılabilir. 

Gıda fermantasyonunun yararları düşünüldüğünde, bu malzemelere mutfağında daha çok yer vermeyi düşünebilirsin şefim. Muhteşem tarifleri kendine göre yorumlayıp misafirlerini her açıdan mest etmek elinde! İstersen ilham veren eğitimleri, yeni trendleri ve teknikleri paylaşan UFS Academy'de fermantasyonla ilgili eğitim videoları izleyebilir, hemen şimdi yetkinliklerini geliştirebilirsin.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu