Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Zeytinyağlı Enginar Dolması

Bir yemek ancak bu kadar Egeli olabilir! Bu harika tat, Ege yemeklerinin en gözdelerinden biridir. Ege bölgesi dışında enginar yemeğe eklenirken genellikle yaprakları temizlenip, çanak şeklinde ayıklanmış olarak hazırlanır ve bu şekilde garnitürler birlikte tüketilir. Oysa zeytinyağlı enginar dolmasında enginarlar bir bütün olarak kullanılır. Bu da yemeğe bütün lezzetini ve besin değerini vermesini ve ayrıca çok da iştah kabartıcı görünmesini sağlar.

Zeytinyağlı enginar dolması hazırlanırken sapları bir parça üzerlerinde bırakılır. Orka kısımdaki kılçıklar ayıklanır. Enginarlar, un ve limon suyu eklenen suda bekletilir. Daha sonra içleri pirinç, kuru üzüm, zeytinyağı, taze soğan, dereotu, nane ve karabiberle hazırlanan harçla doldurulur. Enginarlar yaprakları yumuşayana kadar pişirilir. Servisten önce üzerlerine hafifçe sızma zeytinyağı gezdirilerek sunulur. Son derece lezzetli, hafif ve şık bir mezedir. Menülerde göz doldurur.

 

Kabak Çiçeği Dolması

Dolmaların en farklısı, en zarifi kabul edilen kabak çiçeği dolması, Ege’ye özgü sevilen tatlardandır. Narin bir çiçek olan kabak çiçeği, dolmalık için sabahın erken saatlerinde toplanır ve serin yerlerde bekletilir. Menünün ilgi çeken başlangıçlarından olmaya aday bu dolmanın hazırlaması ise son derece kolaydır. Doldurulmadan önce içerisinde bulunan tomurcuklar narince çiçeğe zarar vermeden çıkarılıp, sap kısımları kesilerek temizlenir.

Sakın temizlemek için kabak çiçeklerini yıkamaya kalkma! Yoksa yaprakları kaparak parçalanır. Bunun yerine soğuk suda beklet! İçini hazırlamak için pirince fıstık, soğan, tarçın, kuş üzümü ve dolma baharı ekle. İç harç hazır olunca güzelce soğut. Sonra çiçekleri öyle fazlaca içe boğmadan az malzemeyle doldur. Fazla iç koyarsan patlar, dağılıp gider. Emeğine yazık olur, bizden söylemesi. Çiçeğin uçlarını bükerek kıvır ve güzelce sıralayıp tencerede 15 dk. kadar pişir.

 

Zeytin Salatası

Zeytin ağacı Ege yöresinin sembolüdür, göz bebeğidir. Birçok bölgede olduğu gibi sadece kahvaltı sofralarında ya da zeytinyağı olarak da kullanılmaz. Tüm çeşitleriyle bir ana malzeme olarak salata ve yemeklerde yerini alır. Bunun en güzel örneklerinden biri de zeytin salatasıdır.

Salatasının başrolündeki zeytin farklı çeşitleriyle kullanılır. Özellikle yeşil zeytin ve kalamata tercih edilir. Zeytinler çekirdekleri çıkarılıp dilimlenir. İçerisine peynir, soğan, domates, kişniş, maydanoz ve biraz limon biraz da portakal kabuğu eklenerek bol zeytinyağıyla harmanlanır. Bu nefis salata başlangıç olarak sunulabileceği gibi, çok iyi de bir meze çeşididir.

Fava

Ege Bölgesi'nde bol bulunan bakla, mevsimi geldiğinde severek tüketilir. Fava ise bakla ile hazırlanan en lezzetli meze çeşididir. Yapısı ile humusu andırsa da, daha koyu ve kesilebilir kıvamdadır. Ayıklanmış iç bakla ile hazırlanır. Fava yapmak için kuru bakla tercih ediliyorsa öncelikle bir gece önceden suya konup bekletilir.

Baklalar bol suda hatta düdüklüde kaynatılıp yumuşatılır. Ardından tuz, şeker ve soğan eklenip bir süre daha pişirilir. Tüm malzeme pişip dağılmaya başlayınca soğutulup püre kıvamına getirilir. Buzdolabında iyice dinlendirilen fava, istenen katı kıvamını alır. Üzerine sızma zeytinyağı dökülerek servis edilir. Fava, kaldıkça güzelleşen bir mezedir. Bu yüzden servis öncesi bekleme süresini uzatmakta fayda var.

 

Deniz Börülcesi Salatası

Denizin sevilen aromalarını yeşilliğin hafifliğiyle birleştirmeyi başaran deniz börülcesi salatası; basit, kolay ama bir o kadar da lezzetli bir salata. Daha önce deniz börülcesi hazırlamadıysan baştan uyaralım. Bu lezzetli bitki, deniz yakınında kayalıklarda ve dere kenarlarında yetişir. Deniz suyuyla beslendiği için de doğal bir tuzluluğu vardır. Deniz börülcesiyle çalışırken elin sakın tuza gitmesin.

Evet, salatanın yapılışı kolay ama ön hazırlığı biraz elini oyalayabilir. Çünkü börülceleri haşladıktan sonra soyman gerekir. Bu işlemleri yaparken birkaç ipucu verelim. Öncelikle çok fazla haşlama yoksa börülcelerin dağılıverir. 10 dakika kadar haşlayıp hemen soğuk suya koy. Bu işlemlerden sonra temizliğe geçebilirsin. Deniz börülcesinin dış yeşil kısmı yumuşak, içinde bulunan otsu gövde ise sert bir yapıdadır. Elinle yeşil kısmı soyarak çıkarman gerekir. Tüm börülceyi temizledikten sonra küp doğranmış domates, sarımsak ve limon-sirke ile karıştırıp servis edebilirsin.

 

Midyeli Pilav

Zeytinyağlı yemekler genelde sebzeli olur. Fakat Ege zeytinyağlılarını sadece sebze yemekleriyle sınırlandırmamak lazım. Çünkü Ege Bölgesi, özellikle balık ve deniz ürünlerini pişirmede farklı teknikler sunar. Ahtapot, kalamar, midye hep bu mutfakta özenle pişirilen malzemelerdir. Midyeli pilav da hem pratik hem de lezzetli bir zeytinyağlı başlangıç olarak menüler için iyi bir tercih olur.

Midyeli pilavı hazırlarken önce pirinç, soğan ve sarımsak zeytinyağı ile kavrulur, daha sonra üzerine su ve midye eklenerek dinlendire dinlendire ağır ateşte pişirilir. Ege zeytinyağlılarında narenciyenin yeri başkadır. Bu yüzden bu enfes pilav da üzerine portakal kabuğu rendelenerek narenciyenin hafif asidik yapısıyla birleştirilip servis edilir. Midyeli pilav, meze ya da başlangıç olarak tercih edilebileceği gibi, her türlü balık ve deniz ürünleri ağırlıklı yemeğin yanında da keyifle yenir.

Knorr Akdeniz Salata Sosu 1KG

Maydanozlu ve Frenk Soğanlı Akdeniz Salata Sosu

Daha Fazlasını Görüntüle
3 20
₺329,29 Ürün Fiyatı
Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu