Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Matcha Çayı Nedir?

Çay demlemek denildiğinde akla gelen, yapraklara su ekleyip, demlendikten sonra da süzülerek içilmesidir. Oysa matcha bildiğin çaylardan çok farklıdır. Önceden öğrendiğin demleme yöntemlerini unut! Çünkü matcha tozunun kendine has bir kullanımı var. Her konuda ritüellere önem veren Japonların, tabii ki matcha içimi için de özel yöntemleri ve aletleri bulunur. Bunlar; Chashaku, Chawan ve Chasen’dir. Chashaku bambudan yapılma bir kaşıktır. Chawan seramik ya da porselenden yapılma bir çay kasesidir. Matcha’nın belki de en kendine özgü aleti Chasen’dir. Kısa bambudan yapılma fırçamsı bir çırpma aletidir.

Matcha’nın içerisindeki klorofil ve amino asitler matcha'ya eşsiz bir bitkisel ve keskin tat katar. Tam da bu yüzden farklı yoğun bir aroması olur. İçerken bu bitkisel tadın hemen ardından ağızda kalıcı tatlı bir his kalır. Macha’nın ilk kez ağızda bıraktığı tat, genellikle bitter çikolatadan alınan ilk ısırık gibidir; buruk ama lezzetli! Matcha tozu, yemeklerde kullanıldığında ise yemeğin lezzetine son derece hoş ve zarif bir aroma katar.

 

Matcha Çayı Nerede Yetişir?

Evet, matcha bir yeşil çaydır. Fakat onu sıradan yeşil çaylarla aynı kefeye koymak gibi bir hataya düşme sakın! Öncelikle yeşil çayın ana vatanı dünya yeşil çayının yaklaşık yüzde 80'ini üreten Çin’dir. Oysa matcha, sadece Japonya'da yetişir. Ayrıca sıradan yeşil çay ile matcha’nın yetiştirilmesi ve hasatı tamamen farklıdır.

Matcha gölgeci bir çayır. Üretiminde çay yaprakları, hasadının son aylarında gölgelendirilir. Çay bitkilerini gölgelendirmek aynı zamanda daha fazla klorofil ve antioksidan üretmelerine neden olur. Çünkü bitki yaşamak ve büyümek için daha çok çalışmak zorunda kalır. Yapraklar ilkbahar sırasında toplanır, daha sonra buğulanır ve havada kurutulur, büyüklüklerine göre sıralanır ve ayrılır. Daha sonra soğutma işlemi uygulanır. Ardından da yapraklar çok ince toz olacak kadar öğütülerek maça çayı haline getirilir.

 

Matcha Çayı Nasıl Hazırlanır ve Nasıl İçilir?

Geleneksel olarak, Matcha Japonya'da çay töreninde kullanılmıştır. Ancak bu lezzeti tatmak için artık uzun seremonilere gerek duyulmuyor. Sıcak ya da buzlu, bir bardak matcha hazırlamak son derece kolay ve temelinde aynı. Unutma, buzlu matcha hazırlarken tek fark, eklediğin su kadar buz ilave etmek ve çayı hazırladığın fincanı önceden buzdolabında soğutmaktır. Matcha hazırlamaya başlarken ilk olarak topaklanmasını önlemek için tozunu ince bir elekten geçir. Bu, daha pürüzsüz ve kremsi bir matcha çay elde etmeni sağlar.

Ardından matcha tozuna birkaç damla sıcak su ekle ve bir kaşıkla hamur haline getir. Daha sonra çayı hazırladığın kaba, sıcak ya da soğuk su ekleyerek hızlıca karıştır. Bu aşamada işi biraz daha otantik hale getirmek için chasen’ini, yani bambu çırpıcını kullanmalısın. Eğer yoksa farklı bir çırpma aleti de işini görür. Eğer mümkünse ahşap ya da doğal malzemelerden olsun. Çünkü metalle temas çayının lezzetini değiştirebilir. Matcha çayı genellikle 1-2 çay kaşığına çeyrek su bardağı suyla hazırlanır. Önce bu oranda deneyip damak tadına göre çayın demini ayarlayabilirsin.

Lipton Doğu Karadeniz Demlik Poşet Çay 500'lü

Zengin ürün çeşitleri ile çay içmeyi keyfe dönüştüren lezzetçilerin vazgeçilmezi Lipton Doğu Karadeniz 500'lü Demlik Poşet Çay satın almak için hemen tıklayın!

Daha Fazlasını Görüntüle
102
₺102,45 Ürün Fiyatı

Matcha Çayı Nasıl Yapılır?

Geleneksel yeşil çayın aksine matcha üretiminde, çay bitkilerinin hasat edilmeden önce üstlerine bezden brandalar gerilir. İlkbaharda hasattan birkaç hafta önce çiftçiler, çayları bambu hasırlar veya muşamba ile kaplayarak, bitkilere ulaşan güneş ışığı miktarını kademeli olarak azaltır. Bunu yapmak fotosentez oranını düşürür ve yüksek düzeyde L-theanine denilen maddenin üretimini sağlar. Bu da matcha'nın kendine özgü tam gövdeli ve daha az buruk lezzetini verir.

Az ışık bu çaya daha fazla aroma ve lezzet katar. Tüm bu işlemlerden geçen yeşil çay matcha için özenle yetiştirilen yapraklar tek tek elle seçilerek toplanır. Toplanan yapraklar fermente olmalarını engellemek için çok kısa süre buhara tutulur. Ardından kurumaya bırakılır ve sonrasında ise soğuk depolarda bekletilir. Her adımın bir işlevi var. Soğukta bekletme de matcha’nın aromalarının yoğunlaşmasını sağlar. En son adımda yapraklar çok ince toz haline getirilir. İşte enfes aromalı matcha çayı hazır!

 

Matcha Çayı Faydaları

Matcha çayı, özellikle sağlığa yararlı olması ile bilinir. İçeriği yararlı vitaminler, antioksidanlar, lif ve klorofil bakımından zengindir. Matcha'nın sağlığa faydası diğer yeşil çaylarınkinden daha fazladır. Çünkü matcha içenler, sadece demlenmiş suyu değil, bütün yaprağı içmiş olur. Bir bardak matcha, besin değeri ve antioksidan içeriği bakımından 10 bardak yeşil çaya eş değerdir.

Matcha, zihni rahatlattığı bilinen bir amino asit olan L-theanine içerir. İşte bu madde sayesinde matcha tozu ruh halini sabit tutar ve zihni  geliştirir. Öyle ki, iç huzurları dillere destan olan budist rahipler, meditasyona yardımcı olması için matcha tozu kullanır. Matcha'nın amino asitleri kafeinle birleştiği zaman içinde sürekli bir sakinlik ve bir uyanıklık hali sağlar. Yemeklere eklenen matcha ise beşinci tat olarak bilinen ve kremsi bir ağız hissi ile karakterize edilen umami’yi arttırır.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.