Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Kombu Çayı Nedir?
 

Kombuça, kombucha ya da bilinen diğer adıyla kombu çayı temel olarak fermente edilmiş siyah veya yeşil çaydan yapılır. Mayalama işlemi için “Scoby” ya da “anne” olarak adlandırılan bir ön başlatıcı kullanılır. Bu jelatinli zar benzeri yapı aslında simbiyotik, yani birlikte yaşayan bakteri ve maya kültürüdür. Evet, mutfağında uzaylıya benzeyen bir canlı yetiştireceksin...

Maya kültürü, fermantasyon işlemi sırasında şekerin çoğunu tükettiğinden kombu çayı, şekerli bir içecek değildir. Her bir kombucha porsiyonu genellikle sadece 1 veya 2 gram şeker içerir. Fermente olduğundan eser miktarda alkol içerebilir. Ancak alkol oranı % 0.5 gibi çok düşük bir seviyede olduğundan alkollü bir içecek olarak kabul edilmez.

Kombucha Bir Kamboçya Çayı Mıdır?


Kombucha, kombu çayı, kombuça ya da Kamboçya çayı olarak da adlandırılan bu benzersiz içeceğin ana vatanı muamma. Rusya ile Çin arasında yer alan Mançurya’dan çıktığı ve Rusya üzerinden Avrupa'ya yayıldığı tahmin edilen kombuça çayı, Türkçe söylenişindeki benzerlik dolayısıyla kimi zaman Kamboçya çayı olarak adlandırılsa da, Kamboçyalıların bu mayalı çayla yakın bağları bulunmaz.


Kombuça Mantarı Nerede Bulunur?
 

Kombuça çayı yapmanın ilk koşulu kombuça mantarına sahip olmak... Peki, binlerce yıllık bir geçmişi olduğu bilinen ve kimi zaman çay mantarı kimi zaman sihirli çay gibi isimlerle anılan kombu mantarı nerede bulunur? Yoğurt, kefir gibi probiyotiklere benzer şekilde mayalanarak hazırlanan bu özel çayı hazırlamak için kombucha kültürü ilk ihtiyacın... Bu kültürü, kurutulmuş ya da özel paketlenmiş olarak satın alabilirsin. Eğer çevrende kombuça çayı yapan birileri varsa onlardan bir parça rica edebilirsin. Çünkü,  bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi duran bu özel mantar bölündükçe çoğalır.

5 59
₺4,90 Ürün Fiyatı

Kombu Çayı Tarifi



Kombu mantarı çayı hem profesyonel mutfaklarda hem de evlerde kolayca hazırlanabilir. Kombuça yaparken birkaç önemli ekipmanı önceden hazırlaman gerekecek. Bunlar tencere veya çaydanlık, sağlıklı malzemeden hatta mümkünse camdan bir demleme kabı, karıştırma kaşığı, sıkı dokumadan kumaş örtü veya tülbent ile lastik bant gibi kolay bulunan malzemelerdir. Bir de çayları saklamak için ağzı sıkıca kapanan şişelere ihtiyacın olacak. 

Kombuça çayı hazırlarken kullanacağın temel malzemeler;

  • 3 litre arıtılmış veya şişelenmiş klorsuz su
  • 5 adet çay poşeti veya 5 tatlı kaşığı yaprak çay    
  • 1 su bardağı şeker
  • Kombuça kültürü ya da diğer adıyla Scoby
  • 1 su bardağı fermente edilmiş kombucha


Kombu çayı yapılışı


Kombuça yüzlerce yıldır dünyanın her yerinde tüketilir. Çünkü faydası bol, hazırlanması ise son derece kolaydır. Yapımında kullanılan malzemeler ucuz, tarifi ise basit ve sürdürülebilirdir. Kafanda kombu çayı nasıl yapılır ve bu kombuça mantarı nasıl beslenir gibi sorular olabilir. Bu nefis çayı sadece 10 adımda kolayca yapabilirsin!

  1. Bir litre arıtılmış suyu kaynat.
  2. Tencereye veya demleme kabına sıcak su ve çay poşetleri ekle.
  3. 7-15 dakika arası demle, ardından çay poşetlerini çıkar.
  4. Bir su bardağı şekeri ekle ve hepsi çözününceye kadar iyice karıştır.
  5. Demleme için hazırladığın kaba önce kalan 2 litre suyu sonra da çaylı karışımı ekle. Kabın tamamen dolmamasına özen göstermelisin. Çünkü kombuça mantarı yaşayan bir canlı, rahat nefes alabilmek için üstten iki parmak boşluğa ihtiyacı var.
  6. Çay oda sıcaklığında veya daha soğuk olana kadar bekle. Anlamak için arada bir küçük parmakla ısı kontrolü yapabilirsin. 
  7. Şekerli çay istenilen sıcaklığa geldiğinde Scoby ve başlangıç sıvısı ekle.
  8. Demleme kabının üstüne tülbentini ört ve bantla bu tülden kapağı sabitle.
  9. Şimdi sırada sabırla beklemek var. Kombuçayı yedi günlüğüne karanlık, kuru ve rahatsız edilmeyeceği bir yere yerleştir. Kültürün yaşayan bir grup maya olduğunu unutma ve arada bir kontrol etmeyi ihmal etme.


Kombu Çayı Nasıl Saklanır?


İyi haber şu ki, kombu çayı canlı ve fermente bir içecek olduğundan nadiren bozulur. Genel olarak kombuçanın uzun bir saklama ömrü olur. Ama yine de dikkatli olmalısın. Çayını kesin olarak taze tutmak için buzdolabına koymak en sağlıklı yöntemdir. Çünkü canlılığı süren kombuçanın çoğalması oda sıcaklıklarında devam edeceğinden lezzeti sürekli ve hızlı olarak değişir. Bu yüzden aradığın tadı yakaladığında çayı buzdolabına almakta fayda var. Öte yandan Scoby canlılığını sürdüreceğinden oda sıcaklığında tutmalısın.

Kombucha Mantarı Nerede Bulunur?
 

Demleme işlemini tamamladıktan sonra kombuça çayını Scoby’den ayırmak gerekir. Bu işlemi bir kahve filtresi ya da plastik bir süzgeç kullanarak yapmalısın. Kesinlikle metal kullanma! Metal kombucha kültürü için zararlıdır. Süzdüğün kombucha kültürünü bir bardak çay ile birlikte sakla. Kombucha mantarı artık hep seninle olacak. Onu yaşatmak için düzenli aralıklarla bu işlemi yinelemen gerektiğini unutma.
 

Kombu Çayı Mantarı Nerede Satılır?


Kombu çayı mantarı eczanelerde, doğal ürün satan mağaza ve marketlerde bulunabilir. Bir kısmı başlangıç seti şeklinde, bir kısmı ise Scoby şeklinde satılır. Farklı çeşitleri internet üzerinden de kolayca alınabilir. Bir diğer yöntem de çevrede bu çayı yapanlardan bir miktar başlangıç kültürü istemek. Bu çayı yapan herkesin kendi kombucha mayası olduğundan ve düzenli olarak yenilediğinden bir kombu çay kardeşliği başlatabilirsin.
 

Kombu Çayı Neden Küflenir?


Kombucha kültürünün ilk kez çoğaldığı ortamın pH’ı çok önemlidir. Başlangıç kültürünün üreme ortamında küfle mücadele için yeterince asit olduğundan emin olmalısın. Çünkü Scoby’nin beslendiği demlenmiş çayın içine koyduğun şeker ve diğer tatlandırıcılar aynı zamanda küf sporları için de besindir. Kombu çayı mayası yeteri kadar şekeri aside dönüştürene kadar çayında küf oluşabilir.  

Peki, doğru asitlik dengesini nasıl yakalayacaksın? Öncelikle kültürün için önerilen tarifteki oranlara dikkat etmelisin. Bir diğer önemli konu da kullandığın suyun kalitesi. Çeşme sularında klor bulunur. Klor hem kültürünü bozar hem de asitliği değiştirir. Yani kombu çayı yaparken mutlaka arıtılmış veya şişelenmiş klorsuz su kullanman gerekiyor. Bir de tabii doğru ısı çok önemli. Unutma, kombu mantarı en iyi 24 - 32 derece arasında büyür.


Kombu Çayı Faydaları
 

Kombuça çayının bu kadar popüler olmasında ferahlatıcı etkisinin yanı sıra sağlıklı bir içecek olmasının önemli rolü var. Kombuça çayı, doğru şekilde mayalandığında bildiğimiz çayı ve şekeri; antioksidanlar, B vitaminleri ve probiyotiklerle yüklü, mayalanmış leziz bir içecek haline getirir. Vücutta sağlıklı bir pH dengesi saplar, çerdiği zengin probiyotikler ve enzimlerle sindirimi destekler. Ayrıca düzenli tüketildiği taksirde toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.  


Kombu Çayı Zararları
 

Kombuça çayı yorumları arasında çok fazla olumsuz şey bulamazsınız. Hatta sağlıklı yaşama ilgisi fazla olanlar tarafından kombuça mantarı adet bir süper iksir gibi görülür. Aslında kombuça çayının şu ana kadar bilinen doğrudan bir zararı da yoktur. Ancak kombuçayı evde yaparken çok uzun süre mayalanabileceği için dikkatli olmak önemlidir. Çünkü steril bir ortamda yapılmazsa kombuça hemen bozulur. Mayalama işlemi düzgün yapılmazsa çay mayalanmak yerine küflenir. Bu yüzden uygun bir ortam yoksa bir mağazada kombuçayı hazır satın almak, kendi kendinize yapmaktan daha güvenli olabilir. 


Kombu Çayı Ne Kadar İçilmeli?
 

Her şeyin azı karar çoğu zarar. Bu kural kombucha için de aynen geçerli. Mayalı içecekler konusunda herkesin vücudu farklı tepki gösterir. Bu yüzden kombu çayında yeni olanlara önce bir çay bardağı gibi az miktarlarla başlanılması tavsiye edilir. Doktorlar günde 1,5 su bardağını üst limit olarak tutmakta fayda olduğunu söyler. Çünkü probiyotik içeceklerin uzun dönemdeki etkileri hala tam olarak bilinmez. Kombuçayı da bu yüzden tadında tüketmekte fayda var. 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.