Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Her Yerde Farklılaşan Siyah Çay Kültürü

Çay, günümüz dünyasında da sudan sonra en çok tüketilen içecek hâline gelmiş durumda. Ülkemiz bu konuda dünyada ilk sırada. Uluslararası Çay Kongresi’nde açıklanan “Dünya Çay Raporu 2016” (1)  verilerine göre; Türkiye’de kişi başına düşen yıllık çay tüketimi 3,5 kilogram civarında. Yani, su gibi çay tüketiyoruz dersek pek de abartmış olmayız. Aynı rapora göre yıllık kişi başı çay tüketiminde ikinci sırada 2,44 kilogram ile Afganistan var. Listenin devamında 2,19 kilogram ile Libya, 1,8 kilogram ile Katar ve 1.7 kilogram ile İngiltere yer alıyor.

Tüm bu kültürlerde çay içme alışkanlıkları çok farklı. Türkiye’de tercih edilen siyah çay, demlenerek içilir. İsteğe göre şekerli, şekersiz ya da limonlu olarak içilebilir. İnce belli bardağı da unutmadık elbette. Tavşan kanı çayların servisinde ince belli bardaklar olmaz olmaz.

Katar’da ise, Chai Karak yani Karak çayının yoğun tüketimi ile karşılaşırız. Karak çayı hazırlarken ilk olarak siyah çay ve kakule suya eklenip bir süre kaynatılır. Ardından biraz süt eklenip bir süre daha kaynatılır. Katar’ın Karak çayına, tercihe göre safran da eklenebilir.

Gelelim bir diğer çay sever ülke olan İngiltere’ye. İngiltere ve çay denildiğinde akla bir şey daha gelmeli: süt. Bu aslında izlediğimiz tüm İngiliz dizi ve filmlerinde görüp şaşırdığımız bir durum. Demli çaylardan vazgeçemeyen bir toplum olarak çaya süt ekleme fikrinin bize pek hoş gelmemesi gayet doğal, değil mi?

Amerika Birleşik Devletleri’ne baktığımızda ise çayın çoğunlukla soğuk tüketildiğini görürüz. Amerikan çayseverler, buzlu çaylarını genellikle içine limon ekleyerek içer.

Çayın Ana Vatanı: Uzak Doğu

Çay tarımının başladığı yer olarak bilinen Çin’de, yıllık kişi başı çay tüketimi 0,75 kilogramdır. kişi başı tüketim az olsa da 1.8 milyon ton toplam tüketim miktarı ile dünya sıralamasında zirvede Çin yer alır. Çin’de siyah çay yerine daha çok yeşil çay ve Oolang çayı gibi çeşitler tüketilir. Moğolistan'ın geleneksel çayı ise Suutei Tsai olarak adlandırılır. Suutei Tsai isimli çay; süt, çay ve tuzun bir araya geldiği ilginç bir içecektir.

Japonya’da ise kendine has hazırlama ve servis ritüeli bulunan Matcha çayı karşımıza çıkar. Toz halindeki bu çayı geleneksel Japon çay seremonisine uygun şekilde hazırlamak için özel eşyalar da gerekir. Japon çay seremonilerinde ikram olarak da genellikle Wagashi tatlısı ya da meyve ikram edilir. Tayland’da yoğun şekilde tüketilen çay çeşidi ise Cha Yen ismiyle anılır. Thai Iced Tea olarak adlandırılan bu çay, süt ile hazırlanan ve buzla servis edilen ferahlatıcı bir içecektir.

Çay bitkisinin her coğrafyada bu denli ilginç içecekler ortaya çıkarabilmesi gerçekten hayranlık uyandırıcı. Tadı ve aroması nedeniyle fazlasıyla sevdiğimiz çay, her ülkede farklılaşmayı ve özgün bir tat yakalamayı başarmış olması ile de hayranlığımızı kazanıyor.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.